Iraki terrorszervezet tagjait foghatta el a TEK Röszkén

Előzetes letartóztatásba került az a két menedékkérő, akit csütörtökön a röszkei Tranzitzónából vittek el a TEK kommandósai – tudta meg a Magyar Nemzet.

A szűkszavú rendőrségi közleményből korábban csak annyi derült ki, hogy feltehetőleg török és iráni állampolgárokról van szó, akiket terrorcselekmény finanszírozásával gyanúsítanak – a Csongrád Megyei Főügyészség azonban pénteken ennél többet is elárult róluk.

Az elfogott férfi és nő a hatósági adatok szerint 2009-ben, illetve 2010-ben önként csatlakozott egy terrorszervezethez – hogy melyikhez, arról a vádhatóság nem számol be, de vélhetően az Iszlám Államról lehet szó, hiszen a két gyanúsított 2010 és 2014 között Irakban dolgozott a szervezetnek: eközben katonai kiképzésben részesültek, logisztikai segítséget nyújtottak a hálózatnak, és „egyéb módon” is támogatták.

A röszkei tranzitzónából vitték el az állítólagos török és iráni állampolgárokat.

Hogy 2014 után mi történt velük, kérdés, a vádhatóság erre nem tér ki: csak arról írnak, hogy a két személy menedékkérelmet nyújtott be a röszkei tranzitzónában, amit a hatóságok visszautasítottak. Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó csütörtökön a köztévében beszélt az esetről: mint elmondta, a két gyanúsított szabályosan adta le menedékkérelmét, és nemzetközi információcserének köszönhetően tudták őket elfogni.

Ezután indult a büntetőeljárás, amit a körülményekre – a gyanúsítottak állampolgárságára és a bűncselekmény helyszínére – való tekintettel maga Polt Péter legfőbb ügyész rendelt el. A gyanúsítottak előzetes letartóztatásra pedig kétes személyazonosságuk, ellentmondásos vallomásaik miatt volt szükség, a Szegedi Járásbíróság péntek délután el is rendelte a kényszerintézkedést.

A hatóságok ennél többet azonban egyelőre nem akarnak közölni.

Orientalista.hu – MNO, MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑