Cadmus fordítás Cadmus

Irakiak perelték be Hollandiát

2022. 02. 24.

Tizenegy iraki állampolgár beperelte a holland államot, azon károk miatt, amelyeket ők és családtagjaik szenvedtek el a 2015-ben, az észak-iraki Hawija városában egy, az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozó autóbombagyár elleni légicsapáskor – jelentette a DutchNews holland hírportál hétfőn.

A hírportál a felperesek ügyvédjére, Liesbeth Zegfeldre hivatkozva azt írta, hogy “a holland hadsereg elfogadhatatlan kockázatot vállalt, amikor célba vette a gyárat, amely sűrűn lakott területen helyezkedett el”. Becslések szerint, mintegy 70 ember halt meg, miután a légicsapás során felrobbantották az épületben tárolt robbanóanyagokat.

A DutchNews, a NOS holland műsorszolgáltató és az NRC Handelsblad napilap két évvel ezelőtti tényfeltáró anyagaira hivatkozva azt írta: a katonai vezetők annak ellenére döntöttek a bombázás mellett, hogy tudták, számolniuk kell a “járulékos károk” kockázatával. Egy amerikai értékelés előzőleg megállapította, hogy a beavatkozás csakis korlátozott katonai előnnyel járhat.

Ank Bijleveld védelmi miniszter a vizsgálat eredményeinek nyilvánosságra kerülésekor, a holland parlament alsóházában elmondta: a légitámadás előkészítésekor a holland hadügy nem rendelkezett olyan információval, amely arra utalt volna, hogy a katonai beavatkozás veszélyeztetheti a polgári lakosság biztonságát. Bijleveld szerint a támadás azért is “sült el balul” mert a gyárban a vártnál nagyobb volt a robbanóanyagok mennyisége. Hozzátette azt is, hogy “a bombagyárak elleni, négy korábbi légitámadás tapasztalatai alapján a hadügyi tárca úgy vélte, hogy nem áll fenn jelentős kár veszélye a környező lakónegyedben”.

Liesbeth Zegfeld azonban azon a véleményen van, hogy “az állam tudta, vagy tudnia kellett volna, hogy a légicsapás nagyszámú civil halálát okozhatja”. Azzal vádolta a holland kormányt, hogy nem végzett komoly számításokat és szerinte az államnak nem lett volna szabad jóváhagynia a légitámadást.

A Zegveld által képviselt panaszosok 11 hozzátartozójukat vesztették el a bombázásban, köztük kilenc gyermeket, míg mások maradandó fizikai sérüléseket szenvedtek. A légicsapás több száz házat lerombolt és megrongált a környező lakónegyedben.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑