Cadmus fordítás Cadmus

Irán 60 százalékra dúsít uránt a natanzi létesítmény elleni támadás nyomán

2021. 04. 13.

Irán 60 százalékos urándúsításba kezd – közölte kedden Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes egy nappal azt követően, hogy Teherán Izraelt vádolta meg a natanzi nukleáris létesítménye ellen elkövetett szabotázzsal.

Az IRNA állami hírügynökség szerint Aragcsi, aki az iráni tárgyalóküldöttséget vezetője is a 2015-ös atomalku megmentését célzó bécsi tárgyalásokon, a lépésről tájékoztatni fogja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ).

Aragcsi röviddel a bécsi tárgyalások következő fordulójának kezdete előtt jelentette be kormánya döntését.

Az atomalku értelmében az iszlám köztársaság csak az első generációs IR-1-es centrifugákkal folytathatna legfeljebb 3,67 százalékos urándúsítást a natanzi nukleáris létesítményében, s ez messze elmarad az atomfegyverekhez szükséges 90 százalékos tisztaságtól.

Donald Trump volt amerikai elnök azonban 2018-ban kiléptette országát a hathatalmi megállapodásból, amire válaszul Irán fokozatosan felhagyott kötelezettségvállalásai teljesítésével, és sorra átlépte a szerződésben megszabott, a tárolt dúsított urán mennyiségére, az urándúsítás szintjére és az urándúsításhoz engedélyezett centrifugák kategóriájára vonatkozó korlátozásokat.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑