Irán a Szíria elleni amerikai szankciók azonnali feloldását követeli

A Szíria ellen bevezetett amerikai szankciók azonnali feloldását szorgalmazta csütörtökön Irán ENSZ-nagykövete, akit a Tasznim iráni hírügynökség idézett.

Madzsid Taht Ravancsi úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok akkor vezette be a “politikai, törvénytelen és embertelen” szankciókat, amikor Szíriát számos súlyos probléma sújtotta.

“Amikor a szíriaiak erősen szenvednek a terrorcselekmények és a Covid-19-járvány miatt, az ilyen embertelen szankciók egyszerűen rontanak a helyzeten, a legkiszolgáltatottabb embereket veszik célba” – mondta a nagykövet, és azzal is vádolta az Egyesült Államokat, hogy Szíria egyes részeinek megszállásával továbbra is megsérti az arab ország területi épségét.

A tíz éve kirobbant szíriai polgárborúban az Egyesült Államok a Szíriai Arab Hadsereg ellenében támogatott egyes lázadó iszlamista csoportokat, és szankcionálta Damaszkuszt. Irán viszont katonailag támogatást nyújtott a damaszkuszi vezetésnek az oldalán harcoló Irán-barát fegyveres csoportoknak.

Joe Biden amerikai elnök beiktatása után Irán szemlátomást változást remél az Egyesült Államok közel-keleti politikájában. Haszan Róháni iráni elnök a beiktatás napján, szerdán felszólította Bident, hogy térjen vissza az Irán elleni szankciók lazítását tartalmazó 2015-ös atomalkuhoz, amelyből Biden elődje, Donald Trump kiléptette az Egyesült Államokat. Roháni szerint ebben az esetben Teherán is maradéktalanul teljesíteni fogja a benne vállaltakat.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑