Cadmus fordítás Cadmus

Irán az Egyesült Államok felelősségre vonását követelte az ENSZ-től a repülőgépes incidens miatt

2020. 08. 08.

Iránt azt követelte az ENSZ-től, hogy vonja felelősségre az Egyesült Államokat, miután az amerikai légierő két vadászgépe megközelített egy iráni utasszállítót Szíria légtere fölött a múlt hónapban – tájékoztatott az AP amerikai hírügynökség szombaton.

Madzsíd Taht-Raváncsi, az iszlám köztársaság ENSZ-hez akkreditált nagykövete António Guterres főtitkárnak és a világszervezet Biztonsági Tanácsának küldött levelében azt írta: Irán határozottan tiltakozik a vonatkozó nemzetközi repülésbiztonsági egyezmények megsértése ellen, és jelezni fogja kifogásait az illetékes nemzetközi szerveknek.

Raváncsi ellenségesnek és kockázatosnak nevezte az amerikai légierő műveletét, amelynek során két F-15-ös vadászgép vizuális ellenőrzés céljából megközelítette a Mahan Air magánkézben lévő iráni légitársaság Teheránból Bejrútba tartó, Airbus A310-es típusú utasszállítóját. Emlékeztetett: a nagyobb baj elkerülése érdekében az utasszállítónak gyorsan süllyednie kellett, ami miatt sok utas megsérült.

“Az ENSZ feladata, hogy visszautasítson egy ilyen jogtalan és kalandor tettet, és számon kérje az Egyesült Államokat felelőtlen magatartásáért” – tette hozzá a diplomata.

Az amerikai hadsereg közel-keleti és közép-ázsiai térségért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) az incidenst követően hangsúlyozta, hogy a megfigyelés biztonságos távolságból, körülbelül ezer méterről történt a nemzetközi szabályok betartása mellett. A Centcom közleményében jelezte: a művelet célja az volt, hogy szavatolják az at-tanfi amerikai katonai bázison tartózkodók biztonságát.

Az iráni ENSZ-nagykövet rámutatott: egy vonatkozó nemzetközi konvencióval összhangban értesítették a szíriai hatóságokat, és kérték az incidens kivizsgálását. Az illetékes iráni hatóságok is vizsgálatot indítottak az ügyben. Raváncsi elmondta, hogy mindkét nyomozás eredményét közzéteszik, ha véglegesítették és átnézték az összegyűjtött adatokat.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑