Irán az EU villamosenergia-igényét is fedezni tudná

Alireza Daemi energiaügyi miniszterhelyettes szerdán arról beszélt, hogy Irán kiváló adottságokkal rendelkezik a megújuló energiák hasznosítása terén, amely lehetővé tenné, hogy az Európai Uniót is ellássák villamosenergiával – közölte a Persianews.

Az IRNA-nak adott interjújában Daemi megismételte, hogy Irán rendelkezik a legnagyobb növekedési potenciállal a szél- és napenergia hasznosítása terén.

Irán háromnegyede olyan központi fennsíkon helyezkedik el, ahol folyamatosan magas a napsütéses órák száma és ez komoly potenciált jelent a megújuló energiák terén.

Daemi hozzátette, a megújuló energia termelésében levő hatalmas kapacitásoknak és lehetőségeknek köszönhetően az ország egy regionális elosztó szerepet is be tud tölteni.

Kiemelte, hogy az ilyen jellegű villamosenergia-termelésben Irán az első helyen áll a régióban.

A perzsa állam egyre inkább a megújuló energiaforrások felé fordul annak érdekében, hogy elkerüljék a hagyományos erőművek jelentette káros mellékhatásokat.

Az ország egy napsütötte övön fekszik az északi szélesség 25 és 40 foka között. Iránban átlagosan 300 napsütéses nap van egy évben, és a perzsa ország területének mintegy 70 százaléka alkalmas a napenergia kiaknázására. Az ország legmelegebb részein 6 kilowattóra állítható elő négyzetméterenként.

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑