Irán elismerte, hogy támadás érte egyik hajóját a Vörös-tengeren

Az iráni külügyminisztérium szerdán elismerte, hogy támadás érte az ország egyik hajóját a Vörös-tengeren, a bejelentést egy nappal azt követően tették, hogy a médiában megjelent értesülések szerint tapadóaknákkal megtámadták a Saviz nevű iráni hajót.

A robbanás, amely kedd reggel történt Dzsibuti partjainak közelében, az iráni közlések szerint nem okozott jelentősebb károkat, és senki sem sérült meg.

Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő azt mondta, a polgári tulajdonban lévő hajó azért állomásozott a térségben, hogy biztosítsa a régiót a kalózok ellen.

Korábban a Tasnim iráni hírügynökség arról számolt be, hogy mágneses aknák robbantak egy iráni hajó testén. Az ügynökség védelmi tudósítójának értesülései szerint a megtámadott hajó, a Saviz már több éve állomásozik a Vörös-tengeren, hogy támogassa az iráni kommandósokat, akik a régióban figyelemmel kísérték az ott közlekedő kereskedelmi hajókat.

A történteket megerősítette az iráni állami televízió is. A tévé közleményében idézte a The New York Times amerikai lap egyik cikkét, amelyben egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael tájékoztatta Washingtont a kedd reggeli támadásról.

Értesülések szerint azért érhette támadás a hajót, amelynek többéves jelenlétét Szaúd-Arábia már számtalanszor nehezményezte, mert a Nyugat és az ENSZ szakértői szerint Irán fegyvereket és támogatást nyújt a jemeni húszi lázadóknak az országban évek óta tartó polgárháborúban. Irán ezt következetesen tagadja, bár a kormányellenes felkelők fegyvertárában talált alkatrészek Teheránhoz kötődnek.

Irán korábban azt állította, hogy a Saviz a tengeri rablók elleni erőfeszítéseket segíti a Vörös-tengeren és a Báb-el-Mandeb-szorosban (a Dzsibuti és Jemen közötti térségben), a nemzetközi hajózás egyik legfontosabb csomópontján.
Az állami kötődésű Islamic Republic of Iran Shipping Lines tulajdonában lévő Saviz a hajókövető adatok szerint 2016 végén érkezett a Vörös-tengerre.

Az azóta eltelt években az Eritrea partjainál fekvő Dahlak-szigetcsoportnál állomásozott, és feltehetően a vízi utat használó iráni hajók révén kapott utánpótlást, s cserélt személyzetet.

A szaúdi hadseregtől korábban az AP amerikai hírügynökség birtokába jutott tájékoztató anyagokban a hajón katonai öltözetű férfiakat, valamint olyan kis csónakokat lehetett látni, amelyek alkalmasak arra, hogy elérjék a szemközti jemeni partokat. A szaúdi anyagokban olyan képek is szerepeltek, amelyeken a hajón különféle antennák láthatók.

A szaúdi vélemények szerint ez szokatlan egy kereskedelmi teherhajó esetében, egyben arra utal, hogy a hajó elektronikus megfigyelést végzett. Más képek szerint a hajót 50-es kaliberű gépfegyverekkel szerelték fel.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑