Cadmus fordítás Cadmus

Irán hadgyakorlatot tartott a Hormuzi-szoros közelében

2022. 12. 30.

Irán közös haditengerészeti, légi és szárazföldi hadgyakorlatot tartott az Ománi-öböl térségében, a stratégiai fontosságú Hormuzi-szoros közelében – közölte pénteken az iráni állami média.

A Zolfaghar-1401 elnevezésű, péntekre virradóra a Hormuzi-szorostól keletre fekvő területeken kezdődött hadgyakorlaton a tengeralattjárók és drónok az ellenséges támadók elleni felderítő műveleteket gyakoroltak – tájékoztatta Habibollah Szajjari admirális az IRNA hivatalos hírügynökséget.

Teherán évente tart hadgyakorlatokat a Hormuzi-szorosban, amelyen keresztül a tengeri úton szállított nyersolaj mintegy 30 százaléka halad át.

Szajjari hangsúlyozta, hogy a térség stabilitásának és békéjének megteremtéséhez a külföldi – amerikai és nyugati – haditengerészeti erőknek ki kellene vonulniuk.

A térségben az utóbbi években több incidens történt az iráni Forradalmi Gárda és különböző felségjelű hajók között, a feszültség veszélyezteti a hajózás biztonságát is. Az amerikai haditengerészet legutóbb júniusban jelentette, hogy egy amerikai járőrhajó figyelmeztető lövéseket adott le a Hormuzi-szorosban, miután az iráni Forradalmi Gárda naszádjai körbevették.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑