Irán hozzájuthat az izraeliek titkos rakétájához

Az orosz hadsereg kezére került az új izraeli elfogórakéta, amelyet a zsidó állam még tavaly lőtt ki Szíria területére. A szakértők attól tartanak, a modern fegyvert megismerheti Irán, Izrael fő ellenfele is.

A közepes hatótávolságú rakéták elfogására alkalmas izraeli rakétából kettőt lőttek ki tavaly nyáron, és az egyik sértetlenül landolt szíriai területen. Az egyik közel-keleti elemzőintézet, a DEBKAfile szerint mostanra a szírek és az oroszok valószínűleg már alaposan megismerték a fegyvert és félő, hogy Moszkva a vele jó viszonyt ápoló Iránnak – Izrael fő ellenfelének – is átadja a szerzett információk jó részét.

A The Moscow Times című moszkvai lap szerint Izrael és a rakéta kifejlesztésében részt vett Egyesült Államok megkérte Oroszországot a fegyver visszaadására, ám az orozok valószínűleg nemet mondtak. Az értesüléseket sem az izraeli, sem pedig az orosz illetékesek nem kommentálták.

A Dávid parittyája nevű rakéta a több rétegű izraeli légvédelmi rendszer fontos eleme, amelyben még a közeli célok leküzdésére alkalmas Vaskupola, illetve a nagy hatótávolságú Nyíl rakéta számít meghatározó részegységnek.

A tavaly kilőtt másik elfogó rakéta sem találta el egyébként a célját, viszont életbe lépett az önmegsemmisítő rendszer, így a rakéta felrobbant.

HVG

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑