Cadmus fordítás Cadmus

Irán kész elengedni több fogva tartott külföldit

Irán fogolycsere-megállapodások keretében kész elengedni több bebörtönzött külföldi állampolgárt – jelentette ki Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes pénteken.

Hozzátette: a fogolycsere nemzetközileg elismert intézmény, amely az iráni nemzeti érdekkel is összhangban áll.
Aragcsi szerint az elmúlt évben nyolc külföldön bebörtönzött iránit engedtek el hat Iránban fogva tartott külföldi szabadságáért cserébe.

Szerdán Kylie Moore-Gilbert brit-ausztrál állampolgárságú egyetemi tanár szabadulhatott több mint 804 börtönben töltött nap után. Cserébe három, Thaiföldön fogva tartott iránit engedtek el.

Moore-Gilbert egy konferenciára érkezett az iszlám köztársaságba 2018-ban. Épp hazatért volna a rendezvényt követően, amikor a teheráni repülőtéren elfogták. Tíz év börtönbüntetésre ítélték, mert a vád szerint Izraelnek kémkedett, és veszélyeztette az iráni nemzetbiztonságot. A Melbourne-i Egyetem oktatója visszautasította a vádakat. Azért terelődött rá a gyanú, mert izraeli állampolgárságú párja volt.

Az asszony pénteken megérkezett hazájába, ahol egészségügyi és katonai tisztségviselőkkel is találkozott. Moore-Gilbertre a koronavírus-járvány miatt karantén vár.

Egyelőre nem tudni, hogy Teherán tervezi-e az iráni állampolgársággal is bíró kettős állampolgárok elengedését. Az iszlám köztársaság börtöneiben számos kettős állampolgár ül, többeket kémkedés miatt ítéltek el. Az elmúlt hónapban egy 66 éves német-iráni építészt vettek őrizetbe Teheránban. Egyelőre nem tudni, hogy mivel vádolják. Irán nem ismeri el a kettő állampolgárság intézményét.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑