2018. 09. 13.

Irán külügyminisztere is köszöntötte a zsidókat az újév alkalmából

Békét és harmóniát kívánt a zsidóknak Iránban és Iránon kívül Mohammad Dzsavad Zaríf külügyminiszter. Képeket is mellékelt, melyek arról tanúskodnak: a zsidók Iránban is ünneplik a Ros Hasanát.

A két népet évezredes kapcsolat köti össze, ahogy arról az Ószövetség is tanúskodik. Jelenleg is Iránban él a legnépesebb zsidó közösség Izraelen kívül. Számát 10-20 ezerre teszik Izraelben. 1979-ben, az iszlám forradalom kitörésekor még 85 ezernél valamivel többen vallották magukat zsidónak Iránban.

Khomeini ajatollah, az iszlám forradalom vezére a zsidókat is megvádolta a sah támogatásával. Izraelt az Egyesült Államok bábjának nevezte, és nem ismerte el létét sem. Teherán mindmáig ragaszkodik ehhez az állásponthoz. A két állam viszonya mélypontra süllyedt azt követően, hogy Trump elnök felmondta az atomalkut Iránnal. Ezután Teherán azzal fenyegetőzött : amennyiben amerikai katonai támadás éri, a válaszcsapás nemcsak Amerikát, hanem Izraelt is érinti majd.

Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke nemrégiben jelezte: készen állnak a háborúra. Irán ugyanis jelentős erőket állomásoztat az Izraellel szomszédos Szíriában. Izrael kormánya nem hajlandó elfogadni ezt az állapotot. A Haaretz című izraeli lap emlékeztet rá: a hadsereg egyik szóvivője nemrég erősítette meg, hogy több mint 200 támadást intéztek iráni célpontok ellen Szíria területén.

Benjamin Netanjahu Putyin orosz elnököt kérte: vegye rá Iránt, hogy távozzon Szíriából! Putyin orosz elnök azt a választ adta, hogy ha erre kérné Szíriát, illetve Iránt, akkor elutasító lenne a válasz. A hét éve tartó polgárháborúban ugyanis Aszad elnök csakis iráni támogatással tudta megőrizni a hatalmat Szíriában.

Netanjahu izraeli miniszterelnök megelőző csapásra próbálja meg rábeszélni Donald Trumpot Iránnal szemben, de az amerikai tábornokok lebeszélik az elnököt erről. Egy esetleges Irán elleni katonai támadás beláthatatlan következményekkel járna a Közel-Keleten. Ráadásul valószínűleg megerősítené az Izraellel szemben ellenséges iráni erőket, melyek továbbra is kitartanak amellett, hogy kétségbe vonják a zsidó államnak még a létjogosultságát is.

Globoport

, , , ,
Back to Top ↑