Cadmus fordítás Cadmus

Irán lefoglalt két görög tartályhajót

2022. 05. 28.

Irán pénteken lefoglalt két görög kőolajszállító tartályhajót a Perzsa(Arab)-öbölben – jelentette az iráni állami média, röviddel azután, hogy Teherán figyelmeztetett: “büntetőintézkedéseket” hoz Athén ellen, amiért az Egyesült Államok korábban a görög partok mentén lefoglalta egy hajó iráni kőolajszállítmányát.

“A Forradalmi Gárda ma lefoglalt két görög tartályhajót, amiért megsértették a Perzsa-öböl vizeit” – áll a gárda közleményében, amelyet az IRNA iráni hírügynökség idézett.

A görög hatóságok a múlt hónapban az európai uniós szankciók keretében lefoglalták az iráni zászló alatt, 19 fős orosz legénységgel hajózó Pegas nevű tartályhajót Évia sziget partja közelében.Az Egyesült Államok később elkobozta

a hajó 115 ezer tonnás iráni kőolajszállítmányát, és egy másik hajón az Egyesült Államokba küldte. A Pegast a tulajdonos tisztázása után elengedték.

A Pegas egyike volt annak az öt hajónak, amelyekre vonatkoztak a február 22-én – két nappal az Ukrajna elleni orosz támadás előtt – az orosz védelmi ágazat számára létfontosságú Promszvjazbank ellen kirótt amerikai szankciók.

Pénteken Irán bekérette az Egyesült Államok érdekeit Iránban képviselő svájci nagykövetet, hogy tiltakozzon a Pegas rakományának elkobzása miatt – közölte az iráni külügyminisztérium az állami média szerint.
A görög külügyminisztérium közleményben bírálta a “kalózkodáshoz” hasonlítható intézkedéseket, és felszólította az állampolgárait, hogy ne utazzanak Iránba.

A tárca szerint az iráni haditengerészet helikoptereivel szállítottak fegyvereseket a két hajó fedélzetére. Az egyik hajó, a Delta Poseidon a minisztérium szerint a megállításakor nemzetközi vizeken hajózott, a másik pedig, amelynek a nevét nem közölték, az iráni partok közelében tartózkodott. A tárca szerint kilenc görög tagja volt a két hajó legénységének.

Athén tájékoztatta az incidensről az Európai Uniót és a londoni székhelyű Nemzetközi Tengerészeti Szervezetet – áll még a közleményben.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑