Cadmus fordítás Cadmus

Irán legújabb megállapodási feltétele komolytalan az európai nagyhatalmak szerint

2022. 09. 10.

Irán legújabb feltétele az atomprogramjáról szóló 2015-ös megállapodás felélesztéséről szóló tárgyalásokon komoly aggályokat vet fel szándékával és elköteleződésével kapcsolatban, valamint veszélybe sodorja a reménybeli megállapodást – jelentette ki szombaton közös közleményben a 2015-ös többoldalú megállapodásban részes három európai nagyhatalom.

Irán hétfőn a megállapodás feltámasztásáért cserébe azt kérte, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) állítsa le az ország nukleáris tevékenységeinek vizsgálatát. “Az ügynökség vizsgálatainak leállítása része azoknak a garanciáknak, amelyeket a fenntartható és tartós nukleáris megállapodás érdekében szeretnénk megkapni” – mondta egy teheráni szóvivő akkor.

A NAÜ azért indított vizsgálatot Iránban, mert három olyan helyen is uránium nyomait mutatták ki, ahonnan az iráni hatóságok nem jelentettek nukleáris tevékenységet.

“Irán álláspontja ellentmond jogilag kötelező vállalásainak, és ellehetetleníti a megállapodást” – írta szombati közös közleményében Nagy-Britannia, Franciaország és Németország.

Irán 2015-ben állapodott meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállamával és Németországgal. A hivatalos nevén közös átfogó akcióterv (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) értelmében Irán vállalta atomprogramjának korlátozását, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta a Teherán ellen korábban bevezetett szankciók többségét.

2018-ban viszont Donald Trump akkori amerikai elnök egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat a megállapodásból, és visszaállította az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket. Válaszul Irán is fokozatosan elállt bizonyos vállalt kötelezettségei teljesítésétől, így a megállapodás elhalt.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑