Cadmus fordítás Cadmus

Irán megerősítette a NAÜ jelentésének hitelességét

Irán szerdán megerősítette, hogy hiteles a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentése, amely szerint a perzsa állam fokozta urándúsításának mértékét.

“Ahogy azt többször is hangsúlyoztuk, ez a válaszunk a bécsi nukleáris megállapodás megsértésére és a jogellenes amerikai szankciókra” – jelentette ki Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő, utalva az iráni nukleáris programot szabályozó, 2015-ös hathatalmi megállapodásra.

Hatibzadeh hozzátette: az Irán által tett lépések nem sértik az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló nemzetközi szerződés (NPT) feltételeit, egyúttal hangsúlyozta, hogy az előállított uránt csakis békés célokra használják fel.

Az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség beszámolója szerint a szóvivő elmondta: amennyiben az Egyesült Államok feloldja a szankciókat, Irán visszatér az egyezményben vállalt kötelezettségeihez.

A NAÜ-nek a tagállamok számára készített, hírügynökségek által kedden ismertetett jelentése szerint Irán már szinte fegyverképes szintre, 60 százalékra fokozta az urándúsítás mértékét. A beszámoló szerint Irán eddig mindössze egy 164 darab, IR-6 típusú centrifugából álló kaszkádot használt a 60 százalékos urándúsításra natanzi nukleáris létesítményében, mostanra azonban üzembe helyezett egy másik kaszkádot is, benne 153 darab IR-4-es típusú centrifugával.

Bár a nukleáris fegyverek előállításához 90 százalékos tisztaságú uránra van szükség, de ez megfelelő eszközökkel viszonylag gyorsan előállítható a 60 százalékos dúsítású anyagból.

Az iráni atomalku legfeljebb 3,67 százalékos dúsítottságú urán előállítását engedélyezi Iránnak.
Egy másik jelentésben a NAÜ arról számolt be, hogy Irán eddig 200 gramm 20 százalékos tisztaságú uránfémet állított elő.

Hírügynökségek megjegyzik, hogy a fejlemények tovább bonyolítják majd az iráni atomprogram korlátozásáról szóló többhatalmi megállapodás helyreállítását célzó bécsi tárgyalásokat, amelyek várhatóan szeptemberben indulnak újra.

Nyugati országok már előzetesen figyelmeztették a teheráni vezetést, hogy az uránfém előállításával megsértené a 2015-ben aláírt nukleáris egyezmény rendelkezéseit, mivel az atombomba magjának elkészítésére is használható. A szerződés kifejezetten tiltja az uránfém előállításával kapcsolatos kutatást.

Teherán ugyanakkor azt állítja, nem érdekelt nukleáris fegyverek kifejlesztésében, az uránfémet pedig kizárólag civil nukleáris programjához kívánja felhasználni.

Berlin, Párizs és London bírálja, hogy Irán gyorsítja a dúsított urán gyártását

Németország, Franciaország és Nagy-Britannia bírálta csütörtökön, hogy Irán gyorsítja a 60 százalékosra dúsított urán előállítását, és az Iránnal folytatott tárgyalások haladéktalan újrakezdését követelte.

Németország, Franciaország és Nagy-Britannia kormánya nagy aggodalommal értesült a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentéseiből, hogy Irán most először 20 százalékosra dúsított uránfémet állít elő, és jelentősen megnövelte az akár 60 százalékos tisztaságú urán gyártási kapacitását – olvasható a három ország külügyminisztériumának közös közleményében.

Irán új folyamatot indított be a magas fokon dúsított urán gyártásának felgyorsítására – közölte a NAÜ augusztus 17-én, amikor a holtpontra jutottak a 2015-ben Bécsben aláírt atomalku megmentésért folyó diplomáciai tárgyalások.

“Megerősítjük, hogy Irán súlyosan megsértette az iráni atomprogramról Bécsben megkötött megállapodást” – figyelmeztet a három kormány.

“Ezek az új kapacitások újabb szakaszokat jelentenek az atomfegyver kifejlesztésében. Iránnak semmilyen hiteles indoka nincs arra, hogy a polgári felhasználáshoz lennének szükségesekezek a technológiák” – fogalmazott a közlemény

Az aggodalmat növeli, hogy Irán jelentősen korlátozta a NAÜ hozzáférését a nukleáris létesítményeihez – olvasható a közleményben.

Az atomfegyver előállításához 90 százalékosra dúsított urán szükséges, ugyanakkor számos más közbülső technológiai eljárás is nélkülözhetetlen.

Irán, amely továbbra is tagadja, hogy atomfegyver kívánna szert tenni, fokozatosan szegte meg a bécsi atomalku rendelkezéseit, miután Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát az Irán és hat nagyhatalom – közöttük a csütörtöki közös nyilatkozatot kiadó országok – által aláírt megállapodásból, és újból bevezette az iráni atomprogram korlátozása fejében fokozatosan feloldott szankciókat.

A három ország most felszólította Teheránt, hogy késlekedés nélkül folytassák a bécsi tárgyalásokat a mielőbbi megállapodás érdekében.

Az Európai Unió szerint szeptember elején folytathatnák tárgyalásokat, míg az új iráni elnök, az ultrakonzervatív Ebrahim Raiszi az országa gazdaságát fojtogató amerikai szankciók feloldásáért folyó erőfeszítéseket helyezi előtérbe.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑