Cadmus fordítás Cadmus

Irán menedéket ígért Assadnak, mégis Damaszkuszban marad

Teherán menedéket kínál Bashar Al-Assad szíriai elnöknek és családjának – ezt jelentette be egy közleményben Mahmúd Alavi-Tabar, a hírszerzési és biztonsági ügyekkel foglalkozó iráni miniszter. A hírről az Interfax orosz hírügynökség számolt be szombaton a libanoni pánarab al-Majadín televíziós csatornára hivatkozva.

A miniszter közleménye szerint Assad Iránból folytathatná a lázadók elleni katonai műveletek irányítását.

Alavi megjegyezte, hogy ezt az ajánlatot Kaszem Szulejmáni, az al-Kudsz Erőknek, a Forradalmi Gárda külföldi különleges műveletekkel megbízott egységének parancsnoka kezdeményezte.

Az iráni miniszter ugyanakkor elmondta: Aszad elutasította a javaslatot, leszögezve, hogy ő és családja más szíriai családokhoz hasonlóan Damaszkuszban maradnak.

Alavi szerint Teherán további támogatásáról biztosította Assadot, hozzáfűzve, hogy a két ország közötti kapcsolatok erősebbek, mint valaha.

Kaszem Szulejmáni tavaly júliusban Moszkvába utazott, hogy segítsen a damaszkuszi vezetéssel szövetséges Oroszországnak kidolgozni szíriai katonai beavatkozásának terveit, illetve létrehozni egy Assadot támogató orosz-iráni szövetséget.

Szulejmáni a múlt héten ismét Moszkvába utazott, hogy elmélyítse a két ország együttműködését Szíriával kapcsolatban – közölték biztonsági források.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑