Cadmus fordítás Cadmus

Irán óva intette az amerikaiakat attól, hogy megtámadják tartályhajóit

2020. 05. 24.

Óva intette Haszan Róháni iráni elnök szombaton az Egyesült Államokat attól, hogy megtámadja a Karib-tengeren át Venezuelába tartó iráni tartályhajókat.

„Ha az amerikaiak problémákat okoznak tankereinknek a Karib-tengeren vagy bárhol másutt a világon, mi is problémákat fogunk okozni nekik” – figyelmeztetett az iráni elnök Tamím bin Hamad Ál Száni katari emírrel folytatott telefonbeszélgetése alkalmával. Szavait az iráni elnöki hivatal idézte.

Róháni hangsúlyozta, hogy országa nem akar újabb konfliktusba keveredni az Egyesült Államokkal, de fenntartja magának a jogot, hogy megvédje saját érdekeit. „Ezért azt reméljük, hogy az amerikaiak nem követnek el ilyen hibát” – mondta Róháni.

Jelenleg öt, összesen 1,53 millió hordó benzint és alkilátot szállító iráni tartályhajó tart Venezuelába, és az első közülük helyi idő szerint szombat este fél nyolc után már behajózott a súlyos gazdasági és politikai válságban tengődő latin-amerikai ország kizárólagos gazdasági övezetébe, amiről Twitter-üzenetében tájékoztatott Tareck El Aissani venezuelai alelnök és olajipari miniszter. A venezuelai védelmi korábban azt mondta, hogy az amerikai fenyegetés miatt a hadsereg fogja elkísérni a tankert a kikötőig, miután az az ország kizárólagos gazdasági övezetébe ért.

Iránnak és Venezuelának régóta szorosak a kapcsolatai, és összeköti őket az is, hogy mindketten ellenségesen viszonyulnak Washingtonhoz. Az Egyesült Államok mindkét országgal szemben kemény gazdasági szankciókat vezetetett be, és utasíthatja a térségben állomásozó hadihajóit, hogy tartóztassák fel az iráni tartályhajókat. Egy névtelenül nyilatkozó washingtoni illetékes azt mondta, hogy Egyesült Államok meg nem nevezett válaszlépések megtételét fontolgatja.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter António Guterres ENSZ-főtitkárnak a minap küldött levelében arra figyelmeztetett, hogy bármilyen amerikai támadás az iráni tankerek ellen illegális és kalózakciószerű lenne.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑