Cadmus fordítás Cadmus

Irán szerint meg kell tisztítani a terroristáktól Idlebet

Meg kell tisztítani Idleb tartományt a terroristáktól, s a teljes északnyugat-szíriai térség felett vissza kell állítani a damaszkuszi kormány ellenőrzését – jelentette ki az iráni külügyminiszter a szíriai fővárosban hétfőn.

„Biztosítani kell Szíria területi egységét, a törzseknek és népcsoportoknak egy társadalomként kell megkezdeniük az újjáépítési folyamatot, míg a menekülteknek vissza kell térniük otthonaikba” – idézte Mohamed Javad Zarífot a Farsz iráni hírügynökség.

Zaríf hangsúlyozta: szükségessé vált az egyeztetés „szíriai barátainkkal” az idlebi helyzetről a török, orosz és iráni vezetők szeptember 7-i teheráni csúcstalálkozója előtt.

Szíriai hivatali partnerével, Valíd Moallemmel találkozott Zaríf, aki nemrég tért vissza a szíriai vezetéssel szövetséges Oroszország fővárosából. Az iráni minisztert, akinek országa szintén katonai és gazdasági támogatást nyújt a damaszkuszi veztésnek.

A teheráni külügyi tárca szóvivője hétfőn bejelentette: az iszlám köztársaság folytatni fogja Szíria támogatását, s katonai tanácsadóinak segítségnyújtását a készülő idlebi offenzívában. Bahrem Kaszemi kiemelte: a szíriai kormánynak „joga van a terroristák ellen küzdeni, s teljesen megtisztítani tőlük területét”, mindazonáltal Idleb ügyét bonyolultnak tartotta, mivel ez a szíriai kormány elleni iszlamisták utolsó erődítménye, egyben viszont terrorista elemek otthona is.

MTI, Hirado.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑