2018. 01. 02.

Irán: Szíria szolidáris, Ankara a nyugatot vádolja

Aggodalmát fejezte ki kedden a török külügyminisztérium a szomszédos Iránban folyó erőszakos tüntetésekről érkező hírek miatt, és arra szólította fel a külföldi hatalmakat, hogy tartózkodjanak a beavatkozástól.

Szeretnénk, ha minél előbb helyreállna a béke az országban, a józan ész kerekedne felül, és nem eszkalálódnának az események – áll a török külügyminisztérium közleményében. Hozzátették: tartózkodni kell az erőszaktól és a provokációtól, és fontos, hogy a külföldi országok ne avatkozzanak be.

A török konzervatív sajtó is nyugtalanságának adott hangot kedden az iráni tüntetések miatt. A kormánypárti Yeni Safak címlapján “veszélyes eszkalációról” írt, és az Egyesült Államokat vádolta meg azzal, hogy az erőszakos eseményeket kirobbantotta.

A Yeni Akit című napilap is arra figyelmeztetett, hogy

“a Nyugat áll az iráni lázadás mögött”,

és ha sikerrel járnak, akkor – a lap szerint – Törökország lesz a következő “célpont”.

A szíriai külügyminisztérium eközben szolidaritását fejezte ki az iráni vezetéssel. Közleményükben hangsúlyozták: bizonyosak benne, hogy Irán vezetői és az emberek képesek lesznek “legyőzni az összeesküvést”.

A külügyminisztérium egyúttal elítélte az Egyesült Államokat és Izraelt amiatt, hogy támogatóan nyilatkoztak az iráni kormányellenes tüntetőkről, valamint azzal vádolta meg e két országot, hogy destabilizálják a térséget.

Orientalista.hu – VS.hu, MTI

, , , , , , ,
Back to Top ↑