Irán tartja magát az atomalkuban meghatározott határértékekhez

Irán továbbra is tartja magát a nukleáris programjának korlátozását célzó többhatalmi megállapodásban meghatározott kulcsfontosságú határértékekhez – derült ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pénteken ismertetett, második negyedéves jelentéséből.

A NAÜ a tagállamainak megküldött beszámolójában kiemeli, hogy a teheráni vezetés eddig betartotta az urándúsítás fokára, valamint az alacsony dúsítású urán- és nehézvízkészletek korlátozására vonatkozó előírásokat.

A május 26-i állapot szerint Irán nehézvízkészlete 125,2 tonnára növekedett a februárban mért 124,8 tonnáról, de még így is alatta maradt a 130 tonnás határértéknek. Az alacsony dúsítású uránkészlet május 20-án 174,1 kilogramm volt (februárban 163,8 kilogramm) 202,8 kilogrammos határérték mellett.

A NAÜ hangsúlyozta, hogy az urándúsítás szintje sem haladta meg az atomalkuban lefektetett korlátokat.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség emellett kiemelte, hogy az urándúsításhoz használt centrifugákat és az ezzel kapcsolatos infrastruktúrát folyamatos megfigyelés alatt tartották.

Az ügynökség megjegyzi, hogy Irán pontos és proaktív együttműködése segít a bizalom növelésében és a megállapodás nukleáris tevékenység ellenőrzésére vonatkozó rendelkezéseinek a végrehajtásában.

Ez az első jelentés, mióta az iszlám köztársaság május 8-án bejelentette: korlátozni fogja a nukleáris programjáról szóló 2015-ös nemzetközi megállapodásban vállalt egyes kötelezettségeinek teljesítését.

Haszan Róháni iráni elnök az arról szóló bejelentés mellett, hogy Irán a továbbiakban nem tartja magát a dúsított urán- és nehézvízkészletek korlátozására vonatkozó előírásokhoz, azt is közölte május 8-án, hogy visszatérnek az urán magasabb fokú dúsításához, ha az egyezmény további részesei – Kína, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország – nem váltják valóra ígéreteiket az elsősorban az iráni pénzügyi és olajszektort sújtó amerikai szankciók ellensúlyozásáról.

Haszan Róháni hatvannapos határidőt szabott erre, vagyis az urán fokozottabb dúsítása július 7-én kezdődhet meg.

Az Egyesült Államok 2018 májusában kihátrált a nemzetközi megállapodásból, és újra életbe léptette az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑