Irán továbbra is intézkedik a magas olajárakról

Irán háborús fenyegetőzésének köszönhetően az olaj árfolyama ismét emelkedésbe kapcsolt. Teljeskörű háború lehet a vége, ha a szaúdiak vagy az amerikaiak bármilyen válaszcsapást mérnek a perzsa államra. A héten jelen állás szerint 8%-ot emelkedett a Brent.

A közel-keleti háborús fenyegetettség a hét folyamán ismét felfele nyomja az olajárakat. Hiába jelentette be korábban Szaúd-Arábia, hogy még a hónap végén visszaállíthatja teljes termelését, és hiába nyilatkozott a Nemzetközi Energiaügynökség első embere, Fatih Birol, hogy az országok hatalmas biztonsági készletekkel rendelkeznek.

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia  szerint egyértelmű bizonyítékokat találtak, hogy Irán áll a támadások hátterében, ezért egy kockázati prémium épült be az olaj árába, mivel a befektetők tartanak a helyzet folyamatos eszkalálódásától.

A piac egyelőre nem teljesen hisz a szaúdi kommenteknek, miszerint még a hó végére helyreállhat a teljes termelés, ugyanis jelentős károkat okozott a hétvégi terrorista támadás. Mindenesetre az elmúlt 8 évet tekintve az opciós kereskedők jelenleg a legnagyobb számban fogadnak további olajár emelkedésre.

A kőolaj iránti keresletet valamelyest mérsékelte az Imelda nevezetű trópusi vihar a Mexikói-öböl környékén, ahol a finomítási tevékenységet időlegesen le kellett állítani.

A tegnapi nap során egy dollárt emelkedett az északi-tengeri típusú kőolaj, a Brent árfolyama. Bár már visszaadta a hét elejei emelkedés felét, azonban még mindig 5 dollárral a pénteki záróár felett áll a jegyzés.

Portfolio.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑