Cadmus fordítás Cadmus

Irán vásárlás helyett inkább eladni készül fegyvereket az ENSZ-embargó lejártával

2020. 10. 21.

Irán vásárlás helyett inkább eladni készül fegyvereket az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozata alapján ellene elrendelt embargó lejártával – mondta a perzsa állam külügyminisztériumának szóvivője hétfőn.

Teheráni tájékoztatás szerint több mint tíz év után vasárnap automatikusan feloldódott minden korlátozás, amely fegyverek adásvételére, valamint az ezzel kapcsolatos tevékenységekre és pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozott, irányuljanak azok az Iráni Iszlám Köztársaságba vagy onnan máshová.

Az embargó 2020. október 18-i lejártáról 2015-ben született megállapodás az Irán, valamint az ENSZ BT öt állandó tagállama – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína – és Németország között létrejött atomalku részeként.

“Mielőtt vásárlóként lépne fel a fegyverek piacán, Irán kész más országok ellátására” – mondta sajtótájékoztatóján a szóvivő.

Majd hangsúlyozta, hogy “Irán nem olyan, mint az Egyesült Államok, ahol az elnök halálos fegyvereket ad el a jemeni nép lemészárlásához (..), hanem felelősen jár majd el”.

A 2015-ben megkötött atomalku leglényegesebb pontja, hogy Irán az ellene foganatosított nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe garantálja: nukleáris programja csakis békés célokat szolgál, annak keretében nem készít atombombát.

Donald Trump amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan felmondta a szerződést, arra hivatkozva, hogy nem tartalmaz elegendő garanciát annak megakadályozására, hogy Irán atombombára tegyen szert.

Idén augusztusban pedig megpróbálta rábírni a Biztonsági Tanácsot, hogy hosszabbítsa meg a fegyverembargó érvényét, továbbá, hogy vessék ki Iránnal szemben azokat a nemzetközi büntetőintézkedéseket is, amelyek az atomalku előtt érvényben voltak. Washington próbálkozása azonban nem járt sikerrel.

Az amerikai külügyminiszter vasárnap bejelentette, hogy országa továbbra is szankcionálja a fegyvereladást Iránnak.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑