2019. 05. 11.

Irán végleges kivonulását sürgette Szíriából az Egyesült Államok különmegbízottja

Az Egyesült Államok elvárja Irántól az azonnali és teljes szíriai csapatkivonást, és nem fogja eltűrni, hogy Teherán a saját régiós pozíciójának erősítésére használja az északnyugat-szíriai hatalmi vákuumot – szögezte le James Jeffrey, az Egyesült Államok szíriai különmegbízottja a szaúdi tulajdonú pánarab as-Sark al-Avszat című napilapnak adott interjújában.

Jeffrey hangsúlyozta, hogy Washington gazdasági eszközökkel továbbra is nyomást fog gyakorolni Damaszkuszra annak érdekében, hogy a szíriai vezetés politikai változtatásokat hajtson végre. Kijelentette, hogy a Trump-adminisztráció nem tartja szükségesnek a Bashar Al-Assad vezette szíriai kormány leváltását, de továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Damaszkusz betartsa ENSZ Biztonsági Tanács vonatkozó, 2254-es számú határozatát, amely egyebek mellett előírja az ENSZ égisze alatt tartandó választásokat az országban.

A diplomata elítélte továbbá az arab országban a kormányerők és a Iszlamista milíciák közt az északi Idleb és az északnyugati Hama tartományban kiújult harcokat, és tűzszünetet sürgetett.

Hangsúlyozta, hogy Donald Trump amerikai elnök már szeptemberben rámutatott arra, hogy Idleb esetleges megtámadása meggondolatlanság volna, nem pusztán amiatt, hogy egy ilyen offenzíva esetén vélhetően vegyi fegyvereket is bevetnének, hanem azért is, mert a hadműveletek újabb migrációs hullámot indítanának el.

A Fehér Ház vasárnapi bejelentésével kapcsolatban, miszerint Washington a katari al-Udeid amerikai légi támaszpontra vezényelt a többi közt B-52-es nehézbombázókat, illetve az Abraham Lincoln repülőgép-hordozót, Jeffrey azt felelte, a mostani lépésnek több célja is van. Ezek között megemlítette az iráni fenyegetést és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelmet.

A héten a döntésről John Bolton, Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója úgy nyilatkozott, hogy az „világos és félreérthetetlen üzenet” Iránnak.

A Szíriai Arab Hadsereg  és a vele szövetséges orosz csapatok a múlt héten indítottak offenzívát az északnyugat-szíriai Idlíb és az északi Hama tartományban. Pénteken az iszlamista frakciók ellentámadást indítottak, amelyet az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű civil szervezet értesülései szerint az al-Kaida terrorszervezethez köthető iszlamista Haját Tahrír Al-Sham (HTS) vezet.

A múlt héten indított hadműveletekkel a térségben, amely eredetileg része volt a szeptemberben kijelölt demilitarizált ütközőövezetnek, a véres harcok ismét fellángoltak.

Irán a szíriai háborúban – Oroszországgal együtt – Szíria kormányát támogatja, egyebek mellett katonai segítségnyújtással is: a Washington által nemrég terrorszervezetnek minősített iráni Forradalmi Gárda a szíriai háború 2011-es kitörése óta jelen van az országban.

MTI

, , , , ,
Back to Top ↑