Cadmus fordítás Cadmus

Iránban 33 év börtönre és 148 korbácsütésre ítéltek egy jogvédő ügyvédet

2019. 03. 12.

Nasrin Sotoudeh iráni jogvédő ügyvéd 2013-ban, miután szabadult hároméves börtönbüntetéséből. Azóta már kétszer ítélték el, összesen 38 évet kéne börtönben töltenie jogvédő munkája miatt.

Még iráni mércével is rendkívül szigorú, 33 éves börtönbüntetésre ítéltek Teheránban egy jogvédőt. Sotoudeh  ügyvéd a nők jogaiért harcolt, azok érdekében lépett fel, akiket amiatt üldözött az állam, hogy felléptek a nőkre kényszerített fejkendő, a hidzsáb kötelező viselete ellen.

 Sotoudeh elítélését férje, Reza Handan hozta nyilvánosságra hétfőn a Facebookon.

Az Amnesty International közleményében megrázónak nevezte az ítéletet, hogy Sotudehnek egy korábbi, távollétében hozott öt éves bűntetésével együtt csaknem négy évtizedet kell börtönben töltenie és 148 korbácsütést kell elviselnie csupán azért, mert kiállt a jogaikért küzdő nők mellett.

“Sotoudeh-et azonnal és feltételek nélkül szabadon kell bocsátani, ezt az obszcén ítéletet pedig azonnal el kell törölni” – írta a közel-keleti térségért felelős igazgatójuk, Philip Luther.

“Sotudeh egész életét a női jogok védelmének és a halálbüntetés elleni küzdelemnek szentelte. Mélységesen felháborító, hogy az iráni hatóságok pusztán emberi jogi munkája miatt büntetik. Elítélése csak megerősíti az Iránról, mint a nők kegyetlen elnyomójáról kialakult képet” – írta Luther.

A közleményben megjegyzik, hogy saját adataik szerint ez a valaha volt legsúlyosabb ítélet, amit jogvédőre szabtak ki Iránban.

Ez már csak azért is lehetséges, mert az Amnesty értesülései szerint Sotudeh esetében az iráni Btk. 134-ik paragrafusát is bevetették, amely lehetővé teszi a bíróknak, hogy a háromnál több vádpontban megvádoltat esetében a törvényekben előírt legszigorúbb büntetésnél is szigorúbb ítéletet hozzanak. Sotudehet 7 pontban vádolták meg, a bíró mind a hét vádpont esetében a maximális büntetést szabta ki, és azt toldotta meg még négy évvel.

444.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑