Iránban elhalasztották egy kémkedéssel gyanúsított svéd-iráni orvos kivégzését

Iránban pár nappal elhalasztották Ahmad-Reza Dzsalali kémkedéssel gyanúsított svéd-iráni kettősállampolgár kivégzését – közölte Helaleh Musszavian, az orvos ügyvédje csütörtökön az IRNA iráni hírügynökségnek nyilatkozva.

“Szerencsére pár nappal elhalasztották Ahmad-Reza Dzsalali kivégzését egyelőre még ismeretlen okból” – mondta a jogász.
Musszavian szerint diplomáciai megbeszélések folyhatnak a háttérben, mivel Dzsalali az iráni mellett svéd állampolgársággal is rendelkezik.

Az orvost 2016 óta a hírhedt teheráni Evin börtönben tartják fogva az Egyesült Államok, illetve Izrael számára végzett kémkedés vádjával. Dzsalali ismételten tagadta az ellene felhozott vádakat.

Mohamed Dzsavíd Zaríf iráni külügyminiszter a nap folyamán egy olaszországi diplomáciai konferencián, amelyen távkapcsolással vett részt, kijelentette, hogy országa kész további fogolycserékre. A múlt hét szerdán Kylie Moore-Gilbert brit-ausztrál állampolgárságú egyetemi tanár szabadulhatott több mint 804 börtönben töltött nap után. Cserébe három, Thaiföldön fogva tartott iránit engedtek el.

Zaríf szerint az ilyen fogolycserék mindenki érdekét szolgálják, és országa akár ma is hajlandó erre. Hozzátette, hogy számos iránit illegálisan tartanak fogva amerikai, európai, illetve afrikai börtönökben.

Arra a kérdésre, hogy várhatóak-e további fogolycserék, így válaszolt: “Minden bizonyossággal elmondhatom, hogy igen.” “Valójában Irán számos javaslatot terjesztett elő… Én pedig az iráni foglyokkal kapcsolatban globális cserét vetettem fel” – tette hozzá Zaríf, de egyéb részletet nem tárt fel.

Irán nem ismeri el a kettősállampolgárságot. Döntő szerepe az apa állampolgárságának van. Amennyiben az apa iráni, úgy a kettősállampolgárokat jogi értelemben iráninak tekintik, és megtagadható tőlük egy másik állam konzuli segítsége is.

Az iráni Forradalmi Gárda több tucat kettős állampolgárt vett őrizetbe az utóbbi években főként kémkedés vádjával. Jogvédők szerint Irán így akar engedményeket kicsikarni más országoktól. Teherán tagadja, hogy politikai célból tart fogva embereket.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑