2019. 09. 20.

Iránban ezentúl nők is elmehetnek a nemzetközi labdarúgó-mérkőzésekre

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA elnöke, Gianni Infantino sürgeti, hogy az iráni nőket az ázsiai ország minden stadionjába engedjék be.

– Be kell engedni a nőket az iráni stadionokba. Megértjük, hogy a projektet elő kell készíteni ahhoz, hogy biztonságosan lehessen végrehajtani, de eljött az idő a változásra – olvasható többek közt Infantino a FIFA honlapján közzétett állásfoglalásában.

Maszúd Szultanifár iráni sportminiszter csütörtökön jelentette be, hogy mostantól nőket is beengednek nézőnek a férfiak labdarúgó mérkőzéseire, azonban ez egyelőre csak a nemzetközi találkozókra vonatkozik.

A döntés előzménye, hogy nemrég börtönbüntetésre ítéltek egy nőt, aki a helyszínen próbált megnézni egy mérkőzést, a bírósági ítélet elleni tiltakozásul pedig nyilvánosan felgyújtotta magát, amibe belehalt.

Sokak szerint a hazájában reformpártinak tartott Haszan Róháni iráni elnök maga is a rendelkezés visszavonása mellett van, elemzők azonban úgy vélik, nincs elég hatalma ahhoz, hogy az ügyben szembeszálljon a síita klérus konzervatívabb tagjaival, akik többször kijelentették, hogy a stadionok légköre „nem megfelelő a nők számára”.

Iránban az 1979-es iszlám forradalom után tiltották meg a nőknek, hogy futballmeccsre járjanak, ami ellen a FIFA többször is tiltakozott. A nemzetközi szövetség kilátásba helyezte, hogy ha a tiltást nem oldják fel, az iráni csapatot kizárhatják a 2022-es világbajnokságról.

MTI, Euronews

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑