Cadmus fordítás Cadmus

Iránban halálra ítéltek egy szunnita szélsőségest síita szerzetesek megölése miatt

2022. 06. 08.

Halálbüntetésre ítéltek Iránban egy szunnita szélsőségest, aki az északkelet-iráni Meshedben április elején két síita szerzetest gyilkolt meg – közölte kedden az iráni Igazságügyi Hivatal.

A férfit, aki két szerzetest megkéselt a meshedi Reza imám mauzóleumában, halálra ítélték – közölte teheráni sajtótájékoztatóján a hivatal szóvivője, Maszúd Szetajesi.

A tettes április elején, a ramadán, a muzulmán böjti hónap kezdetén a mauzóleum udvarán, számos zarándok szeme láttára ölte meg a két szerzetest, harmadik társukat pedig megsebesítette.

Helyi médiaértesülések szerint a támadó, a huszonegyéves Abdolatif Moradi illegálisan érkezett Pakisztánból egy évvel korábban, és Meshedben, a második legnagyobb iráni városban telepedett le.

Az iráni hatóságok szerint a merénylet “takfiri” jellegű volt. A takfiri kifejezést olyan csoportokra használják, amelyek más muzulmánokat, vagy vallási ágazatokat hitehagyónak tekintenek. Irán és több más ország dzsihadista, illetve szunnita radikális iszlamista szervezeteket ért ezen.

A vádlott ügyvédje fellebbezett, és az ügy a legfelsőbb bíróság elé került – közölte az Igazságügyi Hivatal szóvivője. A szunniták a mintegy 83 milliós iráni lakosság körülbelül 5-10 százalékát teszik ki, a síita hitágazat az államvallás.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑