Cadmus fordítás Cadmus

Iránban leváltották a nukleáris tárgyalásokat vezető külügy-miniszterhelyettest

Leváltották Iránban Abbász Aragcsi külügyminiszter-helyettest, aki egyúttal az iszlám köztársaság atomprogramjáról szóló diplomáciai egyeztetések főtárgyalója is – derül ki az iráni külügyminisztérium kedd esti közleményéből, amely nem tér ki arra, hogy utódja a főtárgyalói poszton is váltja-e Aragcsit.

Aragcsi utódja a külügyminiszter-helyettesi székben Ali Bakiri lesz, aki mind az augusztusban elnökké választott Ebrahim Raiszihoz, mind pedig Ali Hameneihez, Irán de facto vallási és politikai vezetőjéhez is közel áll, így tehát vélhetően tovább erősíti a választások nyomán egyébként is megizmosodott konzervatív erőket.

Elemzők máris arra emlékeztetnek, hogy Bakiri – aki a 2005-től 2013-ig elnöki tisztet betöltő Mahmúd Ahmadinezsád idején már tagja volt az akkori, atomprogramról tárgyaló küldöttségnek – az egyeztetések során ellenzett minden, a nyugati felek által kért engedményt.

Az új külügyminiszter-helyettes egyúttal többször bírálta Raiszi elődjét, a mérsékeltnek tartott Haszan Róhánit, amiért a volt elnök szerinte elfogadta az iszlám köztársaságra kirótt szankciókat, illetve azért is, mert beengedte a külföldi ellenőröket az iráni atomlétesítményekbe.

Bécsben április elején kezdődtek tárgyalások arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is visszatérjen a 2015-ben kötött hathatalmi megállapodáshoz, amelynek értelmében Irán ígéretet tett arra, hogy korlátozza atomprogramját az ellene elrendelt nemzetközi szankciók fokozatos csökkentése, illetve feloldása fejében.

Az atomalkut 2018-ban az akkori amerikai elnök, Donald Trump egyoldalúan felmondta, azzal vádolva Iránt, hogy nem tartotta magát a megállapodásban foglalt kötelezettségeihez, egyúttal visszaállította a megállapodás értelmében eltörölt szankciókat Irán ellen. Teherán válaszul korlátozta az atomalkuból fakadó egyes kötelezettségei teljesítését.

Jóllehet az egyeztetéseken a felek nem értek el áttörést, a hét végén sikerült megállapodást köti, amely Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója szerint “időt biztosít a diplomáciának”. Mindazonáltal az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő ENSZ-szervezet vezetője hangsúlyozta, hogy a vasárnapi megállapodás nem végleges megoldás.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑