Iránban szigorú szabályok mellett összeült az új parlament

Iránban, a február 21-i parlamenti választásokat követően, szerdán szigorú egészségügyi távolságtartási szabályok mellett összeült az új törvényhozás.

Az ország egyike azoknak a Közel-Keleten, amelyeket a legsúlyosabban érintett az új koronavírus-járvány.
Sok képviselő az ülésen maszkot viselt, a honatyák testhőmérsékletét még a főváros, Teherán déli részén fekvő épületbe lépés előtt ellenőrizték – jelentette a helyi média.

A választások előtt az állam iszlám jellegén őrködő, 12 jogtudósból álló Őrök Tanácsa több ezer mérsékelt és vezető konzervatív jelöltet kizárt a választásból.

A 290 fős parlamentnek nincs jelentős befolyása a külügyekre vagy az ország nukleáris politikájára, amelyet az iszlám köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei határoz meg. Megerősítheti viszont a keményvonalasok szerepét a 2021-es elnökválasztásig.

A képviselők a jövő héten egyéves időtartamra megválasztják a parlament elnökét.

Az iráni egészségügyi minisztérium kedden közölte, hogy az országban 7508 ember halt meg a koronavírus-járványban, 139 511 az igazolt fertőzöttek száma. Az állami televízió beszámolója szerint mind a 268, a parlament nyitóülésen megjelenő képviselő vírustesztje negatív volt.

Haszan Róháni köztársasági elnök a törvényhozás előtt mondott, a tévé által egyenesben közvetített beszédében hangoztatta, hogy “Irán egyike azon országoknak, amelyek sikeresek voltak a veszélyes vírus elleni küzdelemben”.
A járvány miatt a képviselők nem keresték fel az iszlám köztársaság alapítója, Rúhollah Khomeini síremlékét és szentélyét – írta az IRNA helyi hírügynökség.

Iránban a járványügyi korlátozások 69 napja után országszerte megnyíltak a síita szenthelyek és szentélyek. A létesítményekbe azonban a zarándokok csak a távolságtartás szabályainak megfelelően léphetnek be.
Többtucatnyi iráni tisztviselő halt meg a koronavírus-járványban, köztük két, februárban megválasztott parlamenti képviselő is.

MTI

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑