Cadmus fordítás Cadmus

Iránban újból bebörtönözték az alternatív Nobel-díj egyik idei kitüntetettjét

Iránban újból bebörtönözték az alternatív Nobel-díj egyik idei kitüntetettjét, Naszrín Szotudeh iráni ügyvédnőt a csütörtök esti stockholmi díjátadó ceremónia előtt. A díjat adományozó Right Livelihood Award Alapítvány elítélte Szotudeh elfogását.

Az emberi jogi ügyekkel foglalkozó Szotudeh csütörtökön a férje Facebook-oldalán tudatta bebörtönzése tényét.
Az ügyvédnőt 2018-ban államellenes propaganda miatt 33 év börtönbüntetésre és 148 korbácsütésre ítélték. Bűne mindössze az volt, hogy olyan nőket védett, akik a fejkendő kötelező viselése ellen tüntettek. November 7-én kapott először lehetőséget arra, hogy ideiglenesen elhagyja a börtönt. Szotudeh a börtönben megfertőződött a koronavírussal.

Ole von Uexküll, a Right Livelihood Award Alapítvány elnök-vezérigazgatója példátlan igazságtalanságnak nevezte a történteket.

“Legújabb lépésével az iráni vezetés megmutatta, bármire képes azért, hogy Szotudeh ne élhessen legitim jogával, és ne munkálkodhasson egy igazságosabb társadalomért” – mondta az elnök.

A Right Livelihood Award Alapítvány felszólította az iráni hatóságokat, hogy ejtsék a Szotudehhel szembeni vádakat, akinek szerintük egyáltalán nem kellett volna börtönbe kerülnie.

Idén Szotudeh mellett Alesz Bjaljacki fehérorosz emberi jogi aktivistát, a Vjaszna nevű emberi jogi szervezet vezetőjét, Bryan Stevenson amerikai ügyvédet és polgárjogi aktivistát, valamint Lottie Cunninghwam Wren jogászt és környezetvédelmi aktivistát részesítik elismerésben. Bjaljacki az első fehérorosz állampolgár, aki megkapja a kitüntetést, amellyel az emberi jogokért, a környezetvédelemért és a békéért tett erőfeszítéseket díjazzák.

Az alternatív Nobel-díjat 1980-ban hozta létre Jakob von Uexküll német-svéd író, egykori európai parlamenti képviselő azzal a céllal, hogy elismerjék olyan emberek munkásságát is, akik elkerülték a hivatalos Nobel Alapítvány figyelmét. A négy díjazott fejenként egymillió svéd korona (csaknem 35 millió forint) elismerésben részesül. Tavaly az egyik díjazott Greta Thunberg svéd klímaaktivista volt.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑