Cadmus fordítás Cadmus

Iráni a végsőkig támogatja a palesztinok ügyét

2023. 10. 09.

Legitimnek nevezte Irán ENSZ-képviselete a Hamász iszlamista szervezet Izrael ellen indított támadását hétfőn, az erről szóló közleményben azonban leszögezik: Teheránnak nincs köze a műveletekhez.

A képviselet határozott lépésnek nevezte a Hamász és a vele szövetséges Iszlám Dzsihád szervezet szombaton indított támadását, mely “teljes mértékben elfogadható önvédelem az immár hét évtizede tartó megszállásra, illetve a cionista rezsim által elkövetett borzasztó bűnökre válaszul”.

“Ismét hangsúlyozzuk töretlen a támogatásunk Palesztina felé, mindazonáltal nincs közünk Palesztina válaszlépéséhez, melyről kizárólag maguk a palesztinok döntöttek”.

A képviselet részéről emellett leszögezték: az Izrael elleni támadás az izraeli biztonsági szervek hatalmas kudarca, kiemelve, hogy Izrael most az Iránra mutogatással akarja e kudarcot bagatellizálni.

Irán régóta támogatja a Hamászt és az Iszlám Dzsihádot – a többi között anyagilag is -, a szervezetek Izrael elleni támadását pedig televíziós képsorok szerint Irán-szerte számos városban ünnepelték.

A támadásnak már több mint 700 izraeli és 400 palesztin halálos áldozata van, a sebesültek száma meghaladja a kétezret. Az izraeli hadsereg szóvivője hétfő hajnalban azt közölte, a harcok jelenleg is folynak a Gázai övezet környékén.

Az Iszlám Dzsihád vezetője, Zijád en-Nalaha és a Hamászt irányító Iszmaíl Hanije júniusban Teheránba látogatott, ahol Ebrahim Raiszi iráni elnökkel és Hoszein Amirabdollahián külügyminiszterrel folytattak megbeszéléseket.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑