Iráni arab szakadár csoport tagjait vették őrizetbe Dániában

Szaúd-Arábia javára végzett kémkedés gyanújával a dán hatóságok hétfőn letartóztatták az Arab Küzdelem Ahváz Felszabadításáért Mozgalom (ASMLA) nevű szervezet három magas rangú tagját – közölte a dán titkosszolgálat (PET).

Finn Borch Andersen, a PET vezetője újságíróknak azt mondta, a három gyanúsított 2012 és 2018 között kémkedett Rijádnak.

Az ASMLA célja, hogy független államot hozzon létre az Irakkal határos, olajban gazdag délnyugat-iráni Huzisztán tartományban, amelynek központja Ahváz városa. A szervezet szerint az ahvázi arab kisebbség tagjai megszállás alatt, rossz életkörülmények között, jogfosztottan kénytelenek élni a többségében perzsa etnikumú Iránban.

Szaúd-Arábia Irán legfőbb térségbeli riválisának számít.

Tavaly októberben a dán rendőrség őrizetbe vett egy norvég állampolgárságú, iráni származású férfit, azzal a gyanúval, hogy hírszerzési tevékenységet folytatott az országban Teherán javára, illetve részt vett egy terrorcselekmény előkészítésében. A merénylet célpontjai a tájékoztatás szerint az ASMLA tagjai lettek volna.

Irán szerint az ASMLA a felelős egyebek között az ahvázi katonai díszszemle során tavaly szeptemberben végrehajtott, legalább 25 ember halálát okozó fegyveres támadásért.

Lokál, MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑