2018. 06. 06.

Iráni atomprogram: az EB jóváhagyta a frissített blokkoló rendelet aktiválását

Jóváhagyta az úgynevezett blokkoló rendelet frissített változatának aktiválását szerdán az Európai Bizottság, amely ezzel megtiltaná az európai cégek számára, hogy eleget tegyenek az Irán elleni amerikai szankcióknak, így próbálva életben tartani az Egyesült Államok által nemrég egyoldalúan felmondott iráni nukleáris megállapodást – az eredetileg 1996-ban elfogadott rendelet frissítésével büntetés terhe mellett megtiltanák az érintett európai vállalatok számára, hogy a korlátozások miatt felszámolják üzleti kapcsolataikat Iránnal, valamint kimondanák, hogy nem ismerik el az amerikai szankciókat kikényszeríteni hivatott bírósági ítéleteket.

Az Európai Parlamentnek és az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak két hónapja van rá, hogy tiltakozását fejezze ki a tervezett rendelkezések ellen, amennyiben erre nem kerül sor, akkor azok legkésőbb augusztus elején, az újonnan elrendelt amerikai szankciók érvényesítésekor hatályba lépnek. Korábban a brüsszeli testület hangsúlyozta: mindez még leállítható, ha megváltoznak a politikai körülmények, például az Egyesült Államok kivételt tesz európai szövetségeseivel a szankciók terén.

A bejelentés szerint a bizottság emellett lehetővé teszi majd az Európai Beruházási Bank számára, hogy segítse az európai vállalatok iráni befektetéseit, bár szakértők szerint ez még nem jelenti azt, hogy az EIB-nek kötelező is lesz így eljárnia, az erről szóló döntést a szervezet kormányzótanácsa hozhatja meg. A bizottság rámutatott, hogy az amerikai büntetőintézkedések kihatással lesznek az európai vállalatokra is, ezért mindent meg kell tenni a védelmük érdekében.

Közleményében a testület kiemelte: „az Európai Unió eleget fog tenni a vállalásainak egészen addig, amíg Irán ezt teszi, ugyanakkor elkötelezett a továbbra is kulcsfontosságú partnernek és szövetségesnek számító Egyesült Államokkal való együttműködés fenntartása mellett”.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

, , ,
Back to Top ↑