Cadmus fordítás Cadmus

Iráni fegyvercsempészek ellen emeltek vádat Mozambikban

2020. 11. 12.

Vádat emeltek szerdán tizenkét iráni fegyvercsempész ellen Mozambikban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy terroristacsoportot támogattak a forrongó északi Cabo Delgado tartományban.

Az iráni állampolgárokat 2019 decemberében fogták el a Pemba-öbölben. Hajójuk fedélzetén rohamkarabélyokat, pisztolyokat, lőszert és egyéb hadfelszerelést foglaltak le a hatóságok. Az ügyészség szerint az irániak is egy nemzetközi terrorszervezethez tartoznak.

A hét elején közfelháborodást okozott az országban az iszlamista lázadók egy újabb rémtette. A szélsőségesek lefejeztek több mint ötven embert Cabo Delgadóban. Miudumbe és Macomia körzetekben feldúltak több települést: megöltek számos civilt, nőket és gyerekeket hurcoltak magukkal, lakóházakat perzseltek fel.

“A barbárok terror szítására használnak egy békés vallást, az iszlamista terrorizmus nemzetközi fenyegetés, amely nemzetközi választ igényel” – írta Emmanuel Macron francia elnök Twitter-oldalán a történtekre reagálva. António Guterres ENSZ-főtitkár elítélte a vérengzést, és a tettesek felelősségre vonását követelte.

Csaknem három éve, hogy az iszlamisták megvetették a lábukat Cabo Delgadóban, és brutális támadásokat hajtanak végre. Szakértők szerint a lázadás az elszegényedett régióban elkövetett visszaélésekre és a helyi lakosság elégedetlenségére vezethető vissza.

Ugyanakkor a felkelők időközben szélsőséges csoporttá alakultak, amely hűséget fogadott az Iszlám Állam terrorszervezetnek. Jogvédők szerint az ellenük folytatott harcban a biztonsági erők is követtek el súlyos jogsértéseket. Megfigyelők szerint ez és a régió további elhanyagolása tovább tüzeli a lázadást.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑