Cadmus fordítás Cadmus

Iráni-kínai-orosz haditengerészeti gyakorlat kezdődik az Indiai-óceánon

2022. 01. 20.

Közös haditengerészeti gyakorlatot kezd pénteken Irán, Kína és Oroszország – közölte az iráni fegyveres erők egyik sajtószóvivője csütörtökön az ISNA iráni félhivatalos hírügynökséggel.

A 2022 Tengeri Biztonsági Övezet fedőnevű gyakorlatot az Indiai-óceán északi részén tartják. Ez a három ország harmadik ilyen közös haditengerészeti gyakorlata – tette hozzá Mosztafa Tadzsoldin szóvivő.

Ebrahim Raiszi iráni elnök tavaly júniusi hivatalba lépése óta törekszik jobban elmélyíteni országa kapcsolatait Kínával és Oroszországgal. Teherán szeptemberben csatlakozott a Sanghaji Együttműködési Szervezethez, a Peking és Moszkva által vezetett közép-ázsiai biztonsági szervezethez.

Az iráni elnök szerdán Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akinek hosszú távú stratégiai együttműködést javasolt, Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter pedig a múlt héten Kínába látogatott.

A mostani hadgyakorlat célja a biztonság megerősítése a térségben, valamint a három ország közötti többoldalú együttműködés kiterjesztése a világbéke és a tengeri biztonság közös támogatására, továbbá egy közös jövőjű tengeri közösség létrehozására – nyilatkozta az iráni fegyveres erők sajtószóvivője az ISNA-nak.

Az iráni fegyveres erők és a Forradalmi Gárda haditengerészete egyaránt részt vesz a manőveren, amely különböző taktikai gyakorlatokat tartalmaz, például égő hajó megmentését, eltérített vízi jármű kiszabadítását, valamint légi célpontok éjszakai megsemmisítését.

MTI, Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑