Iráni külügyminiszter: Az amerikai elnök környezete háborút akar, nem békét

Donald Trump amerikai elnök környezetének – B-csoportként emlegetett – keményvonalas politikusai háborút akarnak, nem békét – írta Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter hétfőn Twitter-blogján, miután az Egyesült Államok pénzügyi szankciókkal sújtotta a többi között Irán legfőbb vallási vezetőjét.

A büntetőintézkedések Ali Khamenei ajatollah és munkatársai, valamint az iráni Forradalmi Gárda nyolc parancsnoka ellen irányulnak. Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a nap folyamán közölte, hogy Zaríf még a héten szankciós listára kerül.

„Donald Trumpnak száz százalékban igaza van abban, hogy az amerikai hadseregnek semmi keresnivalója a Perzsa-öbölben. A csapatok kivonása teljességgel összhangba lenne úgy az Egyesült Államok, mint a világ érdekeivel. Csakhogy mostanra világos, hogy a B-csoportot nem foglalkoztatják az amerikai érdekek, megvetik a diplomáciát és háborúra szomjaznak” – írta az iráni külügyminiszter mikroblogján.

Zaríf szerint az úgynevezett B-csapat, soraiban a keményvonalas John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval és a konzervatív Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, konfliktusba kergetheti Trumpot Iránnal.

Madzsíd Taht-Raváncsi, iráni ENSZ-nagykövet a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) zárt ajtók mögötti rendkívüli ülését követően élesen elítélte az újabb amerikai szankciókat országa ellen. Mint mondta, Washington gazdasági háborút és gazdasági terrorizmust folytat az iráni néppel szemben. Úgy fogalmazott, hogy az amerikai döntés újabb bizonyítéka annak, hogy Washington nem törődik a nemzetközi joggal és renddel.

Az iráni diplomata hangsúlyozta, a helyzet feszültségmentesítéséhez az Egyesült Államoknak ki kell vonniuk a flottájukat a térségből. Taht-Raváncsi elismételte a teheráni vezetés álláspontját, miszerint az amerikai felderítő drónt iráni terület felett lőtték le, s nem nemzetközi vízek felett, ahogy azt Washington állítja. Kijelentése alátámasztására radarfelvételeket mutatott fel a BT tanácskozásán.

Az ENSZ-nagykövet a jelen körülmények között kizárta a tárgyalásokat Washingtonnal. Mint mondta, amíg az Egyesült Államok szankciókkal fenyegetőzik, nincs helye párbeszédnek.

Az ENSZ BT elítélte és a nemzetközi béke- és biztonság komoly fenygetésének nevezte az olajtankerek elleni dróntámadásokat a Perzsa-öbölben. „A tanács tagjai sürgetik az érintett feleket és a térség országait, hogy gyakoroljanak maximális önmérsékletet és foganatosítsanak intézkedéseket a feszültség mérséklése, illetve megszüntetése érdekében” – hangoztatta Manszúr al-Otaibi kuvaiti ENSZ-nagykövet.

Jonathan Cohen, ügyvivő amerikai ENSZ-nagykövet pedig azt hangsúlyozta, hogy Washington továbbra is azon lesz, hogy gazdasági nyomásgyakorlással és diplomáciai erőfeszítéssel visszahozza a tárgyalóasztalhoz Iránt. Közölte: a BT-nek beszámolt arról is, hogy az Egyesült Államoknak bizonyítéka van arra, hogy Irán a felelős a tankhajók elleni májusi és júniusi támadásokért is.

Trump még a szankciók aláírása előtt hétfőn egy sor Twitter-bejegyzést szentelt Iránnak és az Irán körül kialakult feszültségnek. Egyik bejegyzésben arra hívta fel a figyelmet, hogy az Öböl-térség hajózási útvonalainak védelme nem elsődleges fontosságú az amerikai kormány számára. „Arra sincs szükségünk, hogy a térségben legyünk, hiszen a világ első számú energiatermelőjévé váltunk” – írta. Majd más olajimportáló országokat szólított fel arra, hogy tegyenek meg mindent a Hormuzi-szorosban történő hajózás biztonságáért.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑