Cadmus fordítás Cadmus

Iráni őrhajóra lőtt egy amerikai hadihajó a Perzsa-öbölben

2017. 07. 25.

150 méternél kisebb távolságra közelítette meg, ezért figyelmeztető lövéseket adott le egy amerikai hadihajó az Iráni Forradalmi Gárda őrhajójára kedden – jelentette haditengerészeti illetékesekre hivatkozva a CNN hírtelevízió. Állítólag a gépágyújából adta a lövéseket a USS Thunderbolt nevű amerikai járőrhajó.

Ahogy az amerikai hírtelevízió honlapján olvasható az incidenssel kapcsolatban, az irániak nem reagáltak az amerikai figyelmeztetésékre, amelyek között jelzőtüzek, hajókürt-hang és rádióadás is volt. Ezután került sor a fegyverhasználatra az ütközés elkerülése érdekében az amerikai hajó részéről – közölték a haditengerészet név nélkül nyilatkozó illetékesei.

Ezek a lövések kárt nem okoztak az iráni őrhajóban, amely ezután ugyan elhajózott az amerikai közeléből, de még órákig a környéken körözött a CNN híre szerint. Az amerikai hírportálon megjegyzik, hogy az incidens időpontjában több amerikai hadihajó is a Perzsa (Arab)-öböl északi vizein hajózott, nemzetközi vizeken, de más hajót nem érintett az incidens.

Egy illetéke korábban úgy fogalmazott: 2017-ben eddig kevesebbszer találkoztak egymással a felek hadihajói az öbölben, mint 2016-ban.

A hirado.hu úgy tudja, hogy az incidensben részt vett amerikai hadihajó neve USS Thunderbolt, róla itt és itt tudható meg több.

Teherán hivatalosan még nem kommentálta az incidenst, olvasható a Tehran Times nevű iráni újság online kiadásában.

Orientalista.hu – Hirado.hu, CNN

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑