Cadmus fordítás Cadmus

Iráni – szíriai barátság – Trump a Twitteren üzent nekik

Újabb iráni-szír csúcs volt Damaszkuszban. A védelmi miniszter után, most a külügyminiszter biztosította támogatásáról Assad szír elnököt.

A szíriai háború diplomáciai sakkjátszmájában az iráni részvétel azért is érdekes, mert az Egyesült Államok éppen a szír konfliktusban való részvétele miatt vezetett be szankciókat Iránnal szemben, ami megroppantotta az iráni gazdaságát.

A fő téma az észak-nyugat szíriai Idleb volt, amely a iszlamisták ellenőrzése alatt van, és amelynek felszabadítása a Szíriai Arab Hadsereg egyik fő célja. A térségben hatalmas csapatmozgások voltak a szír kormányerők oldalán.

Az Idleb elleni esetleges szír offenzíva téma a diplomáciai csatornává emelkedett Twitteren is. Donald Tump azt üzenete Assadnak, hogy ne indítson meggondolatlan támadást, amire Lavrov orosz külügyminiszter azt válaszolta, hogy Assadnak ahhoz joga van. Az orosz támogatást az amerikai külügyminiszter ugyancsak a Twitteren egyszerűen agressziónak nevezte.

A diplomáciai játszma nemsokára Iránban folytatódik, ahol az iráni elnökkel tárgyal majd az orosz és a NATO tagállam Törökország elnöke is.

Euronews

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑