Cadmus fordítás Cadmus

Iráni tengeri aknákat telepítettek a jemeni húszik a Szaúd-Arábia vezette koalíció szerint

Szaúd Arábia vezette katonai koalíció pénteki közlése szerint újabb iráni gyártású aknákat robbantott fel, amelyeket a jemeni húszi felkelők telepítettek a Vörös-tenger déli részén.

Az al-Arabija pánarab tévécsatorna hírül adta, hogy a koalíció két vízi telepítésű aknát fedezett fel és semmisített meg, amelyek a koalíció állítása szerint iráni gyártmányúak. A szaúdi vezetésű szövetség ismét azzal vádolta Iránt, hogy fegyverekkel, rakétákkal, lőszerrel támogatja a húszikat, hogy “megzavarja a térség stabilitását”.

Két napja aknára futott egy olajszállító tartályhajó a Vörös-tengeren és megrongálódott, bár nem súlyosan. A legénységnek nem esett baja, és olaj sem szivárgott ki a tartályhajó rakteréből. A jármű egy görög vállalaté.
Egy nappal korábban a koalíció azt közölte, hogy öt iráni gyártmányú, húszik által telepített tengeri aknát távolított el, illetve semmisített meg a Vörös-tenger déli részén.

Jemenben hat éve dúl belháború a kormány ellen lázadó húszik és a szaúdi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció. A szunnita Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, a síita Irán komolyabban megvetheti lábát az Arab-félszigeten a szintén síita vallású húszik térnyerése révén.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑