Cadmus fordítás Cadmus

Iránt bíráló határozattervezetet nyújtottak be a NAÜ-ben

2022. 06. 09.

Iránt bíráló határozattervezetet nyújtott be a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségben (NAÜ) a bécsi atomalkuban részes három európai ország (Nagy-Britannia, Franciaország és Németország). A dokumentum bírálja Iránt, amiért nem hajlandó együttműködni – közölték kedden diplomaták.

A dokumentumot keddre virradó éjjel nyújtották be – közölték az AFP francia hírügynökséggel nevük elhallgatását kérő diplomaták.

A 2020 óta első bíráló határozat felszólítja Iránt, hogy működjék együtt az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő szervezetével, különös tekintettel arra a három, be nem jelentett létesítményre, amelyekbe dúsított urán nyomait találták.

Az egyik diplomata szerint még nem tudni, mikor szavaznak a határozattervezetről, lehetséges, hogy csütörtökön.

A kormányzótanács ülésszakának hétfői megnyitóján mondott beszédében Rafael Grossi, a szervezet főigazgatója bírálta, hogy Irán nem adott “technikailag hiteles” válaszokat.

Újságírók előtt Grossi reményét fejezte ki, hogy “a héten tartott tárgyalásokon eltökéljük magukat a probléma megoldására egyszer s mindenkorra, mert (magától) nem fog megszűnni”.

A 2015-ben aláírt bécsi atomalku újjáélesztése érdekében folyó tárgyalások március óta szünetelnek.

Az iráni atomprogramról született megállapodás, amelyet Irán mellett az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország írt alá, előirányozta Teherán atomprogramjának visszaszorítását az ellene elrendelt nemzetközi szankciók fokozatos feloldásáért cserében. A nyugati országok azzal gyanúsítják Iránt, hogy atomfegyverre kíván szert tenni, amit Teherán mindvégig cáfolt.

Donald Trump amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát a szerződésből, és újra bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat.

Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő kedden bírálta a “nem építő jellegű kezdeményezést, amelynek negatív hatása lehet a NAÜ-vel történő együttműködésre”, Kína és Oroszország, az atomalku további részesei pedig hangot adtak ellenzésüknek.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑