Cadmus fordítás Cadmus

Ismeretlen fegyveresek agyonlőttek Afganisztánban egy tévébemondónőt

2020. 12. 10.

Ismeretlen fegyveresek agyonlőttek egy tévébemondónőt a kelet-afganisztáni Nangarhar tartomány fővárosában, Dzsalalábádban. A támadásban a nő sofőrje is életét vesztette – közölték helyi hivatalos források csütörtökön.

Malalai Majvand munkába tartott autójával, amikor végeztek vele – tette hozzá a tartományi kormányzó szóvivője, Ataullah Hogjáni.

A gyilkosság elkövetőjeként több órával később az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett, s ez várható is volt, mivel a tartományban mind a szélsőséges tálib lázadók, mind az Iszlám Állam fegyveresei aktívak.

Majvand az Enikasz nevű kereskedelmi tévé munkatársa volt. Az Enikasz igazgatója, Zalmáj Latifi újságíróknak nyilatkozva “az ország ellenségeit” vádolta a gyilkossággal, kiemelve, hogy a tévétársaság korábban kapott halálos fenyegetéseket.

A huszonöt esztendő Majvand nem az első a családjában, aki a terroristák áldozatává vált. Öt évvel ezelőtt az emberi jogi aktivista anyját ölte meg egy ismeretlen fegyveres.

Három éve robbantásos merényletet követtek el a televízió épülete mellett, a merényletben többen életüket vesztették, 2018-ban pedig Latifit is elrabolták ismeretlenek, majd később elengedték.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet szerint Afganisztán egyike a legveszélyesebb országoknak a sajtómunkások számára. Tavaly legalább tíz újságíró és más médiamunkás vesztette életét, míg 2018-ban húszan haltak meg különböző támadásokban. Novemberben két ismert újságíró vált pokolgépes támadás áldozatává a déli Hilmend tartományban és Kabulban.

A Nai elnevezésű, afganisztáni újságírók érdekképviseletét ellátó csoport csütörtöki közleményében különösen súlyosnak ítélte a mostani gyilkosságot, közleményében felhívta a figyelmet: Malalai Majvand megölése után még szűkebb a szakmai terep a női újságírok számára ebben az országban, a sajtó munkásai kevésbé mernek majd ugyanúgy dolgozni, mint azelőtt.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑