Cadmus fordítás Cadmus

Ismét fellángoltak a harcok Márib tartományban, több tucatnyian meghaltak

Legalább 44 halálos áldozata van a jemeni kormányerők és a húszi lázadók között az ország északi részén lévő Marib tartományban szombaton fellángolt harcoknak – közölte a nemzetközileg elismert jemeni kormány egyik tisztségviselője a sajtóval.

A neve elhallgatását kérő tisztségviselő azt mondta, a húszik több irányból támadtak a stratégiai fontosságú tartomány nyugati részén állomásozó kormányerőkre.

Az összecsapásokban a kormány oldalán több törzsi milícia vett részt, a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció pedig légicsapást mért a húszik támaszpontjaira.

A tartományból áprilisban is súlyos összecsapásokat jelentettek, melyekben közel százan vesztették életüket.

Márib eleste súlyos veszteség lenne a jemeni kormány és az őt támogató Szaúd-Arábia számára. A húszik egy rövid szünettel február óta próbálják elfoglalni Márib olajban gazdag térségét.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi lázadók és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű koalíció támogat. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti lábát az Arab-félszigeten a síita fegyveresek térnyerésének következtében.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑