Cadmus fordítás Cadmus

Ismét lecsapott a Boko Haram

2017. 08. 08.

Legkevesebb harmincegy halászt gyilkolt meg a Boko Haram terrorszervezet a Csád-tó nigériai partján – közölték hétfőn este helyi források.

A szélsőséges fegyveresek szombaton követték el a támadásokat Duguri és Dabar Wanzam szigeteken, ahová a közeli Baga város környékéről rendszeresen járnak halászok. Évek óta lángol az erőszak a térségben, amely a külvilág számára szinte teljesen elérhetetlen a kommunikációs csatornák hiánya miatt. A támadás miatt is csak két nappal később, hétfőn tudta értesíteni a hatóságokat az egyik halász az északkelet-nigériai Borno állam fővárosában. Elmondása szerint a fegyveresek két csoportban támadtak, és egy halászt életben hagytak, akinek a holttesteket Baga településre kellett szállítania azzal a céllal, hogy elrettentsék az ottani lakosságot attól, hogy a Csád-tóhoz járjanak halászni vagy kereskedni.

Bár a nigériai hadseregnek 2015 februárjában sikerült ismét ellenőrzése alá vonni Baga városát, a környéket továbbra is a Boko Haram gerillái uralják. A Csád-tó kis szigeteit a szélsőségesek rejtett bázisokként használják.

A Boko Haram 2009 óta küzd egy iszlám állam megteremtéséért elsősorban Nigéria északi részén. A harcok során már több mint 20 ezren vesztették életüket, és 2,6 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. A konfliktus teljesen tönkretette a Csád-tó térségének gazdaságát, aminek következtében a helyi lakosság nagy része nem jut elegendő élelemhez.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑