Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Ismét meggyilkoltak egy papot a Közép-afrikai Köztársaságban

2018. 07. 07.

Az ország katolikus közössége Bambari városának plébánosát vesztette el, akit június 29-én halálosan megsebesített egy ismeretlen fegyveres csoport.

Firmin Gbagoua a Szent József katedrálisban teljesítette papi szolgálatát, amikor este hét óra körül ismeretlen fegyveresek behatoltak az épületbe, pénzt követelve. Kollégái testi épségének védelme érdekében Firmin atya azt javasolta a támadóknak, hogy mivel pénze nem volt, vigyék el az értékeket a hálószobájából.

A helyszínen jelen lévő tanúk szerint ezután egy hangos szóváltást lövés követte, ami az atyát a hasán érte.

„Amikor paptársai berohantak a szobába, Firmin atya már vérben feküdt…” – mondta el Nestor Nongo Aziagbia, a Közép-afrikai Köztársaság Katolikus Püspöki Konferenciájának alelnöke.

Annak ellenére, hogy az ENSZ békefenntartóinak egy ellenőrzőpontja csak háromszáz méterre volt a helyszíntől, a támadók már elmenekültek, mire a katonák odaértek. Firmin atyát rögtön ezután kórházba szállították, azonban a lövedék a gerincénél állt meg és halálát túlzott vérveszteség okozta. A temetést szombat délután tartották Bambariban.

Fr. Firmin
Firmin Gbagoua atya (fotó: Facebook)
Firmin Gbagoua papi szolgálata mellett aktívan részt vett a keresztények és muszlimok közötti békés egymás mellett élés elősegítésében. Vannak olyan feltételezések, hogy ez által kivívta magának néhányak ellenszenvét. „Elképzelhetetlen, hogy balesetként, vagy egyszerűen véletlen tragédiaként kezeljék ezt az esetet” – kommentálta az eseményeket egy neve elhallgatását kérő nővér, aki hozzátette, hogy Firmin atya nem volt ismeretlen a fegyveres csoportok előtt sem.

A gyilkosság nem az első az elmúlt időszakban. A Közép-afrikai Köztársaságban a katolikus papokat ért támadások között az egyik eset még márciusban történt, amikor a Bambaritól hatvan kilométerre lévő Séko nevű településen Désiré Angbabata atya vesztette életét egy lövöldözésben, amelyet a l’Union pour la Paix en Centrafrique (UPC) nevű, főleg muszlimokból és fulánikból álló csoport követett el, amikor rátámadtak a falura.

A Közép-afrikai Köztársasági Katolikus Püspöki Konferencia mélyen elítélte a papok elleni támadásokat. A kiadott közleményben arra kérték a keresztény közösséget, hogy őrizzék meg a nyugalmukat és imádkozzanak, valamint, hogy ne essenek bele azok csapdájába, akiknek érdekében áll az ellenségeskedés erősítése a muszlimok és keresztények között azért, hogy megosszák az országot. Az erőszak eszkalációjának megakadályozására azért is szükség van, mert májusban egy másik pap, Albert Tougoumalé Baba atya meggyilkolása után a feldühödött tömeg két mecsetet gyújtott föl a fővárosban, Banguiban, amit kölcsönös megtorlás követett, melynek következtében vallási és politikai vezetők egyaránt a békére szólították föl az embereket.

Marad viszont a kérdés, hogy mire volt jó a Bambariban elkövetett erőszak? A város az ország középső részén helyezkedik el, ami gazdasági szempontból kiemelt jelentőséggel bír, ezért a kereszténynek mondott és muszlim fegyveres csoportok gyakran csapnak össze a természeti erőforrásokért a térségben.

Emellett Bambari városa vallási szempontból rendkívül megosztott. Az Ouaka folyó nyugati oldalán többségében keresztények, míg a keleti oldalon inkább muszlimok laknak. A katolikusok azonban a város muszlim többségű kerületében élnek, ahol a UPC militánsok tevékenysége aktív, a MINUSCA ENSZ-művelet és békefenntartók jelenlétének ellenére is. Május óta összesen háromszor támadtak a katolikusokra.

S4C.news – Dallos Bence

Forrás: World Watch Monitor

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑