Cadmus fordítás Cadmus

Ismét minisztereket tartóztattak le Szudánban

2021. 11. 06.

Négy minisztert letartóztatását rendelte el a hatalmat október végén erőszakkal magához ragadó katonai vezető Szudánban – közölte a 24.hu.

Egy helyi televízió az AlJazeera szerint csütörtökön megerősítette a hírt, és azonosította a négy minisztert. Eszerint a kereskedelmi, a telekommunikációs, az információs miniszter valamint az ifjúsági és sportminiszter került letartóztatásba.

Abdel Fattah al-Burhan, a hadsereg vezetője, aki a katonai puccsot végrehajtotta, azután rendelkezett a civil vezetők letartóztatásáról, amikor az ENSZ és nyugati hatalmak nyomására az országban megpróbálták megoldani a politikai válságot. Az ENSZ szudáni különmegbízottja azt mondta, hogy a megbeszélések eredményeként megszületett egy lehetséges megállapodás a hatalommegosztáshoz való visszatérésről, beleértve a korábban házi őrizetbe vett Abdalla Hamdok miniszterelnök pozíciójába való visszahelyezését is.

Csütörtökön a fejlemények hatására újra tüntetés volt Szudánban, a demonstrálók elutasították a konfliktus tárgyalásos rendezését, és azt követelték, hogy a hadsereg vezetője távozzék a közéletből.

Az afrikia országban mindössze néhány évvel ezelőtt indultak el olyan folyamatok, amelyek a képviseleti demokrácia felé mozdították volna el az országot. A hatalommegosztáson alapuló átmeneti rendszerben a hadsereg és a civil politikia vezetés hasonló erővel képviseltette magát, ám az átmeneti megállapodás értelmében a hadseregnek a főhatalmat november közepéig kellett volna átadniuk a civil vezetőknek.

A hadsereg parancsnoka, aki ebben az időszakban ideiglenesen az államfői jogosítványokat is gyakorolta, nemrég katonai puccsot hajtott végre az ország közvéleménye és a nemzetközi közösség széles körű felhaborodását kiváltva. A puccs hatására a nyugati hatalmak és a Világbank az országnak nyújtott segélyek befagyasztásával fenyegettek.

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑