Cadmus fordítás Cadmus

Ismét nem sikerült új államfőt választania a libanoni parlamentnek

2022. 11. 22.

Ismét nem sikerült megválasztania az új államfőt a libanoni parlamentnek csütörtökön, a parlament elnöke december 1-jére hívott össze újabb ülést.

A parlamentben immár hetedszer tartottak szavazást mert a hivatalban lévő államfő, Michel Aun mandátuma október végén lejárt.

A választás tétje továbbra is az, hogy a síita Hezbollah támogatását élvező elnök kerülhet hatalomra, vagy a vele szemben álló erők jelöltje győzhet.

A csütörtöki voksoláson a Hezbollah bírálójaként ismert Michel Moavad lett az első 42 szavazattal, ami messze elmarad a minimálisan szükséges 86-tól. Michel Moavad az 1989-ben merénylet áldozatául esett korábbi elnök, René Moavad fia.

A Hezbollahot támogató oldal 50 képviselője ismét üresen adta le szavazólapját. További más képviselők politikai szlogeneket vagy fantázianeveket írtak rá a szavazólapra; így például egyikük Salvador Allende, az 1973-ban katonai puccsal leváltott chilei elnök nevét írta fel.

Szeptember vége óta ez volt a hetedik próbálkozás az új elnök megválasztására, de sem a Hezbollah, sem a vele szemben álló oldal nem rendelkezik a szükséges többséggel ahhoz, hogy az ő jelöltje győzzön. Az új elnök megválasztása további hónapokba telhet, így akár a nemrég leköszönt elnök esete is megismétlődhet akit 29 hónap elteltével sikerült államfővé választani 2016-ban.

A Hezbollah ugyanakkor azt állítja hogy sikerült találnia egy konszenzusos elnökjelöltet, de a nevét eddig nem hozták nyilvánosságra.

Libanon jelenleg súlyos gazdasági válságban van, és a kormány a strukturális reformok bevezetésén dolgozik. A reformfolyamat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kritikáját váltotta ki, mert a szükségesnél lassabbnak ítéli az elvárt feltételek teljesítését, amit előfeltételként szabott a gazdasági segélyek átutalásához.

A Világbank szerdán közleményben figyelmeztetett, hogy “a példa nélküli alkotmányos válság tovább késleltetheti a kulcsfontosságú reformok bevezetését”, hozzátéve, hogy “az ország bruttó hazai terméke 37,3 százalékkal csökkent az utóbbi 4 évben, ami világviszonylatban az egyik legrosszabb adatnak számít, és 15 év gazdasági növekedésének felel meg”.

A közel-keleti országot november eleje óta ügyvivő kormány irányítja, amelynek nincs mandátuma a mélyreható reformok bevezetésére.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑