Cadmus fordítás Cadmus

Ismét összecsapások törtek ki Tripoliban rivális fegyveres csoportok között

2022. 05. 17.

 Összecsapások törtek ki keddre virradóra a líbiai fővárosban, miután a tobruki, párhuzamos törvényhozás által februárban miniszterelnökké választott Fathi Basaga és több minisztere bejelentette érkezését oda. A harcok hatására Basaga távozott Tripoliból.

Basaga közleményben azt írta, hogy – két minisztere kíséretében – kormányzati tevékenységének megkezdése céljából érkezett Tripoliba. Helyszíni beszámolók szerint a fővárosban összecsaptak egymással a különböző parlamentekhez lojális, rivális fegyveres csoportok, több helyről fegyverropogást lehetett hallani.

Basaga irodája távozását “a vérontás elkerülésével és az emberek biztonságával” indokolta, kabinetje belügyminisztere, Iszám Abu Zuriba pedig leszögezte: kormányzatuk minden líbiai érdekét szem előtt tartja majd.

Basagát februárban választotta meg kormányfőnek az ország keleti felének törvényhozása, ám a döntést a Tripoliban székelő, az ország átmeneti kormányát vezető Abdulhamid Dbeibah nem ismeri el, és azt követeli, hogy a politikai erők tartsák magukat az eredeti menetrendhez.

Az országban decemberben tartottak volna elnökválasztást, januárban pedig parlamenti választásokat, de Tripoli mindkettőt elhalasztotta arra hivatkozva, hogy a rivális frakciók nem egyeztek meg a részletekben.

A tobruki törvényhozás ezt követően vette saját kezébe az irányítást, és bejelentette, hogy Dbeibah kormányának megbízatása lejárt, függetlenül attól, hogy a választásokat nem tartották meg.

Basagát támogatja a kelet-líbiai hadúr, Halífa Haftar tábornok is, akinek csapatai 2019-ben már megpróbálták irányításuk alá vonni Tripolit. Basaga és szövetségesei egy időre leállították a térségben zajló olajkitermelést is azért, hogy így gyakoroljanak nyomást Tripolira és a külföldre: ismerjék el az új kormányt.

Az észak-afrikai országban 2011-ben buktatták meg az évtizedeken át teljhatalommal uralkodó Moammer Kadhafit, a puccs után azonban Líbia káoszba süllyedt, és 2014-től gyakorlatilag két részre szakadt.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑