Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Ismét Szaad Harírit jelölték Libanonban kormányfőnek

2020. 10. 23.

Michel Aun libanoni elnök Szaad Haríri volt miniszterelnököt bízta meg kormányalakítással csütörtökön – közölte az államfő hivatala.

A szunnita politikus, aki kilenc hónapja mondott le kormányfői tisztségéről, most megszerezte a parlamenti képviselők többségének támogatását az államfő és a parlamenti blokkok vezetőinek konzultációján.

Az 50 éves Haríri azonban nehéz kormányalakítás előtt áll a libanoni hatalommegosztási rendszer viszonyai között.

Az új kabinet előtt álló feladatok listája is terebélyes: a gazdasági válság, a nemzeti fizetőeszköz összeomlása és a munkanélküliség növekedése mellett a hatalmas államadósság rendezése is rá vár.

Az új kormánynak ráadásul a koronavírus-járvány jelentette kihívásokkal és a bejrúti kikötőben augusztusban bekövetkezett, csaknem kétszáz ember életét követelő és milliárdos károkat okozó robbanás hatásaival is foglalkoznia kell.

Haríri mindennek ellenére azt ígérte csütörtökön: gyorsan megalakítja szakértői kormányát, hogy reformok bevezetésével úrrá legyenek az ország nehéz gazdasági helyzetén. Ha sikerül kormányt alakítania, ez lesz Haríri negyedik miniszterelnöki megbízatása.

A közel-keleti országban tavaly október közepén robbantak ki erőszakos tüntetések a korrupció és a tervezett adóemelések elleni tiltakozásul. A kialakult politikai válság hatására mondott le Haríri is. Utódja, Hasszán Diáb kormánya augusztusban mondott le a bejrúti kikötőben történt hatalmas robbanást követő tüntetések sorozata nyomán.

Az őt követő Musztafa Adib kijelölt libanoni miniszterelnök pedig szeptemberben adta fel a kormányalakítást belső politikai harcok miatt.

Haríri jelölését is hetekig tartó politikai huzavona előzte meg. Az 50 éves politikust saját pártja, a Jövő mellett Válid Dzsumblatt drúz vezető pártja és a síita Amal Mozgalom, valamint kisebb parlamenti erők támogatták.

A Hezbollah radikális síita szervezet közölte: nem jelöl senkit, de hozzátette, hogy elő fogja segíteni a politikai folyamatot. “Hozzájárulunk a pozitív légkör fenntartásához” – közölte Mohammed Raad, a Hezbollah politikai szárnyának parlamenti frakcióvezetője.

A keresztény parlamenti blokkok ugyanakkor nem támogatták Haríri jelölését arra hivatkozva, hogy nem egy veterán politikusnak kellene vezetnie a tervezett szakértői kormányt.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑