Ismét szedi áldozatait Madagaszkáron a pestis

Idén eddig két halálos áldozatot követelt a pestis Madagaszkár szigetén – közölték kedden az ország egészségügyi hatóságai.

Madagaszkáron 1980 óta szinte minden évben szed halálos áldozatokat a fekete halál.

Augusztus 1. és szeptember 13. között nyolc esetet jegyeztek fel; hatan felépültek, és ketten belehaltak a betegségbe – ismertette a számokat Manitra Rakotoarivony, az egészségügyi minisztérium tisztségviselője.

A kór teljedéséért leginkább a bolhák felelősek Madagaszkáron, és az erdőirtás miatt a városokban elszaporodott patkányok is egyre nagyobb egészségügyi kockázatot jelentenek.

Tavaly kétszáz ember esett áldozatául a járványnak, és a fővárosban szinte pánikszerűen rohanták meg az emberek a gyógyszertárakat, hogy antibiotikumot és védőmaszkokat vásároljanak. Akkor az augusztusban kitört járványt novemberre sikerült megállítani.

A baktérium által okozott tüdőpestis, amely köhögéssel, cseppfertőzéssel terjed emberről emberre, akár 24-72 óra alatt halálos lehet. A betegség másik formája, a bubópestis kevésbé gyors lefolyású.

Februárban az Egészségügyi Világszervezet(WHO) már figyelmeztetett, hogy Madagaszkáron újabb járvány törhet ki, amely más országokra is átterjedhet.

Magyar Idők, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑