Cadmus fordítás Cadmus

Ismét tüntettek a kormány ellen Algériában

2021. 05. 08.

Több ezren tüntettek a kormány ellen Algírban pénteken, az emberek a júniusi előre hozott parlamenti választásokat is elutasították.

Az ellenzéki csoportokat tömörítő Hirak (Mozgalom) február végén kezdte újra a kormányellenes megmozdulásokat, azóta számos demonstrációt jelentettek Algírból. Múlt héten a rendőrség botokkal kergette szét a tiltakozókat, és többeket letartóztatott.

A pénteki tüntetésen néhányan bebörtönzött társaik képét emelték a magasba, követelve szabadon bocsátásukat, s egyebek mellett azt skandálták, hogy nem kérnek “a maffia közreműködésével” zajló választásokból.

A Politikai Fogvatartottakat Támogató Egyesület (CNLD) szerint a hatóságok jelenleg több mint 70 embert tartanak őrizetben. A szervezet azt közölte, hogy április végén 23 bebörtönzött tüntető kezdett éhségsztrájkba az Algír külkerületében található El Harrah fegyintézetében.

A koronavírus-járvány miatt csaknem egy évig szüneteltek az ellenzéki megmozdulások, amelyek résztvevői az ország 1962-es függetlensége óta meghatározó katonai-politikai rendszer teljes leváltását követelik.

Abdel-Madzsid Tebbun elnök márciusban a tömegtüntetésekre reagálva előre hozott választásokat jelentett be június 12-re. Tebbun, aki a demonstrációk által megbuktatott Abdel-Azíz Buteflika elnök alatt miniszterelnöki tisztséget látott el, 2019 végén maga is egy az ellenzék által bojkottált választással került az elnöki székbe.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑