Cadmus fordítás Cadmus

Iszlámábádban szállodákban helyezik el az afgán menekülteket

A pakisztáni főváros, Iszlámábád hatóságai pénteken arra kérték a szállodákat, a következő három hétben ne fogadjanak helyi vendégeket, hogy elhelyezhessék az Afganisztánból várhatóan kimenekítendő több ezer embert.

A fővárosi terület hatóságának elöljárója rendeletben szólította fel a szállodatulajdonosokat, hogy a következő 21 napra a kormány számára foglaljanak le minden szabad szobát. A dokumentum szerint több ezer evakuált és tranzitjárat utasa érkezik várhatóan Iszlámábádba, és elhelyezésükhöz szükség van ezekre a szállásokra.

A nyugati állampolgárok és a tálibok megtorlásától fenyegetett afgánok evakuálására irányuló erőfeszítések péntektől várhatóan felgyorsulnak, miután csütörtökön halálos merényleteket követtek el a kabuli repülőtér egyik bejáratánál és egy szállodánál.

A pakisztáni polgári légiközlekedési hatóság tisztviselői közölték, hogy Pakisztánba szállítják a nemzetközi erőkkel együtt dolgozó és most kimenekítést kérő afgán tolmácsokat. A tolmácsok ideiglenes befogadását a déli Karacsiban, az északnyugati Pesavárban és a közép-pakisztáni Pandzsáb tartomány néhány városában szervezik meg.

A kabuli repülőtéren keresztül több ezer nyugati állampolgárt és veszélyeztetett afgánt evakuáltak azóta, hogy a radikális tálibok augusztus elején átvették az ország irányítását.

Attól lehet tartani, hogy a tálibok ártani fognak azoknak, akik az elmúlt két évtizedben segítették a nemzetközi csapatokat és szervezeteket. Ez leginkább az emberi jogok védelmezőire, a megbuktatott kormány tisztségviselőire és az újságírókra jelent veszélyt.

A tálibok szerint a pakisztáni katonák lelőttek több afgánt, aki illegálisan próbált átjutni a határon

A pakisztáni katonák lelőttek három afgánt, aki többedmagával illegálisan próbált átkelni a határon a torkhami ellenőrzőpont közelében – mondta pénteken egy tálib forrás a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek Kabulban.

Összesen tíz ember próbált illegálisan átjutni a határon. A lövöldözésben hárman meghaltak és öten megsebesültek – mondta a forrás. A halottak holttestét a határátkelőnél hagyták heverni.

A pakisztáni hatóságok egyelőre nem reagáltak erre.

Pakisztánból két út vezet Afganisztánba. Az egyik a Haibár-hágón át a Pakisztán északi részén fekvő Torkham határvárosba és onnan tovább Kabulba. Ezen az úton lehet a legegyszerűbben az utánpótlást és a katonai eszközöket Afganisztánba eljuttatni. A másik út Beludzsisztánon keresztül halad, Saman határvárosba, majd a dél-afganisztáni Kandahárba.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑